Ανοδικά κινήθηκε την Πέμπτη το ευρώ, μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων που δείχνουν ότι η ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης ενδέχεται να αρχίσει να υποχωρεί, αν και οι αργίες σε ΗΠΑ και Ιαπωνία κράτησαν τη συναλλακτική δραστηριότητα υποτονική.

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Ακούμπησε» και πάλι τις 1.260 μονάδες

Όπως αναφέρει το Reuters, ένας καταιγισμός προκαταρκτικών ερευνών έδειξε ότι η ύφεση στη Γερμανία, την οικονομική ατμομηχανή της Ευρωζώνης, ενδέχεται να αποδειχτεί πιο ρηχή από ό,τι αναμενόταν, γεγονός που αντιστάθμισε τις αρνητικές εκτιμήσεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γαλλία.

Το γεγονός αυτό οδήγησε το ευρώ σε άνοδο έναντι των περισσότερων άλλων σημαντικών νομισμάτων.

Σε τροχιά συρρίκνωσης

Ωστόσο, η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης και πάλι το τέταρτο τρίμηνο.

Ο δείκτης PMI που αφορά τον κυρίαρχο κλάδο των υπηρεσιών στην ευρωζώνη αυξήθηκε σε 48,2 αυτόν τον μήνα από 47,8, ελαφρώς πάνω από την εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters για 48,1, αλλά σταθερά συρρικνούμενο έδαφος.

Η μεταποιητική δραστηριότητα, η οποία συρρικνώνεται κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2022, μειώθηκε και πάλι τον Νοέμβριο. Ο δείκτης PMI αυξήθηκε στο 43,8 από 43,1, ξεπερνώντας την προσδοκία της δημοσκόπησης για 43,4, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος.

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε, ότι δηλαδή η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν δύσκολο χειμώνα.

Το ευρώ σημείωνε τελευταία άνοδο 0,18% στα 1,09075 δολάρια, έχοντας αγγίξει μέχρι και τα 1,0931 δολάρια νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Ολλανδία και Βρετανία

Στο μεταξύ οι αγορές αντέδρασαν συγκρατημένα στη νίκη-σοκ του ακροδεξιού λαϊκιστή Geert Wilders που τάσσεται κατά της ΕΕ στις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης στην Ολλανδία.

Η στερλίνα ανέκτησε κάποιο έδαφος έναντι του δολαρίου μετά από πτώση 0,3% την Τετάρτη, όταν ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ παρέδωσε μια επικαιροποίηση του προϋπολογισμού που προέβλεπε πολύ μικρότερη ανάπτυξη από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως και μια καταιγίδα φορολογικών περικοπών και επιδοτήσεων για τη δοκιμαζόμενη οικονομία της Βρετανίας.

Μια ξεχωριστή ανάγνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι οι εταιρείες ανέφεραν οριακή επιστροφή στην ανάπτυξη στις αρχές Νοεμβρίου μετά από τρεις μήνες συρρίκνωσης, γεγονός που έδωσε μικρή ώθηση στη λίρα.

Η στερλίνα σημείωσε τελευταία άνοδο 0,3% την ημέρα στα 1,2538 δολάρια, έχοντας ανέλθει στο υψηλό των 1,2575 δολαρίων μετά τα στοιχεία του PMI.

Το δολάριο

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε κατά 0,14%, σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά από τη Δευτέρα, έχοντας αναπηδήσει από τα χαμηλά 2-1/2 μηνών την προηγούμενη ημέρα, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα.

Σε μια άλλη ανησυχητική ένδειξη για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε ότι οι καταναλωτές αναμένουν αυτόν τον μήνα υψηλότερο πληθωρισμό τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Οι αγορές έχουν μειώσει τις προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων της Fed το 2024, με τα futures να δείχνουν τώρα 27% πιθανότητα ότι η Fed θα μειώσει το επιτόκιο-στόχο της στη συνεδρίαση πολιτικής του Μαρτίου 2024, πιθανότητα που αυξάνεται στο 40% μέχρι τον Μάιο.

Η αδυναμία του δολαρίου έχει ενισχύσει το γεν, μαζί με τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας μπορεί να απομακρυνθεί από την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές