Τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση για την συνταξιοδότηση αγροτών, οι οποίοι έχουν οφειλές, θέτει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις».

Ειδικότερα, αυξάνεται στα 10.000 ευρώ από τις 6.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα, το όριο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ασφαλιστικών εισφορών στον e – ΕΦΚΑ για τους αγρότες που επιθυμούν να προχωρήσουν τη διαδικασία συνταξιοδότησης.

Θεσσαλία: Δυο νέα προγράμματα κάλυψης απώλειας εισοδήματος για αγρότες

Συνταξιοδότηση με οφειλές

Σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «δίνεται λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης, πλην όμως παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω πραγματικής αδυναμίας αποπληρωμής των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών τους στον e-ΕΦΚΑ.»

Ειδικότερα, αυξάνεται το ανώτατο όριο οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση από 6.000 ευρώ σε 10.000ευρώ για τον π. Ο.Γ.Α. Για το ποσό από 6.000 ως 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ, παρακρατείτε ποσοστό 60% της μηνιαίας σύνταξης, ενώ για το υπόλοιπο χρέος, γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις μέχρι την εξόφλησή του, όπως γίνεται και σήμερα.

Ως κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση τίθενται τα εξής:

  • Όριο τραπεζικών καταθέσεων του οφειλέτη στις 6.000 ευρώ για οφειλέτες του π. ΟΓΑ.
  • Συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας τους
  • Πληρωμή εισφορών για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης

Επίδομα μητρότητας για αγρότισσες

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται για πρώτη φορά η χορήγηση επιδόματος μητρότητας και για τις αγρότισσες.

Συγκεκριμένα, θα λαμβάνουν για 9 μήνες τον κατώτατο μισθό (780 ευρώ) πέραν του ποσού που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια κυοφορίας και λοχείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO