Η Γερμανία θέσπισε ένα υπερταμείο, ένα fund-of-funds συγκεντρώνοντας 1 δισ. ευρώ για να στηρίξει την χρηματοδότηση νεοφυών επιχζειρήσεων σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας. Παρόλο που αποτελεί το έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης η χρηματοδότηση έρχεται από ιδιωτικά κεφάλαια.

Το Wachtumsfonds, όπως αποκαλείται, γνωστό και ως Ταμείο Ανάπτυξης Γερμανίας, που ιδρύθηκε από τη γερμανική κυβέρνηση για επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου, ανακοίνωσε το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και Κλιματικής Δράσης την Τετάρτη 22/10 ότι συγκέντρωσε 1 δισ. ευρώ στο τελικό του κλείσιμο, με την υποστήριξη σημαντικών ιδιωτικών φορέων και συνταξιοδοτικών προγραμμάτων για επαγγελματίες (Versorgungswerke), μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό ΙΡΕ.

Περισσότεροι από 20 θεσμικοί επενδυτές διέθεσαν κεφάλαια στο ταμείο, με την κυβέρνηση και την KfW Capital, τη θυγατρική της κρατικής τράπεζας επενδύσεων και ανάπτυξης KfW, να επενδύουν σε γερμανικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου και επιχειρηματικά ομόλογα, ενεργώντας ως αγκυροβόλιο για επενδυτές, πρόσθεσε.

Το ταμείο αποτελεί βασικό μέρος του Μελλοντικού Ταμείου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που ιδρύθηκε το 2021 για να ενισχύσει τον κλάδο VC στη Γερμανία.

Η ιδέα του νέου ταμείου είναι να καταστήσει περισσότερο αναπτυξιακό κεφάλαιο, το οποίο παραδοσιακά έλειπε στην Ευρώπη, διαθέσιμο στις νεοφυείς επιχειρήσεις και να ενισχύσει τη Γερμανία και την Ευρώπη ως επιχειρηματικό κέντρο, ανέφερε  σε δελτίο τύπου η LP KfW Capital.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι επίσης επενδυτές σε επιχειρήσεις. Ορισμένες από αυτές, όπως η Γαλλία, η οποία χορηγεί 1 δισ. ευρώ ετησίως σε ένα εθνικό ταμείο κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Bpifrance, θέλουν να διασφαλίσουν ότι υπάρχει αρκετή χρηματοδότηση για ευρωπαϊκές εγχώριες νεοφυείς επιχειρήσεις ώστε να ανταγωνιστούν τους αντιπάλους τους στις ΗΠΑ και την Ασία, σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα για startup και τεχνολογία Sifted. Άλλοι, ειδικά οι κυβερνήσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα για να ενθαρρύνουν τις νεοφυείς τοπικές επιχειρηματικές αγορές.

Ιδιώτες επενδυτές

Το νέο ταμείο ανάπτυξης της Γερμανίας, ωστόσο, χρηματοδοτείται κυρίως από ιδιώτες επενδυτές. Τα δύο τρίτα (650 εκατ. ευρώ) του κεφαλαίου παρέχονται από περισσότερους από 20 θεσμικούς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων ασφαλιστών, ιδρυμάτων, διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων και μεγάλων οικογενειακών γραφείων όπως η Allianz, η BlackRock, η Debeka, η Generali Deutschland, η HUK-Coburg και η Gothaer Versicherungen, μεταξύ άλλων. Τα υπόλοιπα παρέχονται από τους βασικούς επενδυτές του αμοιβαίου κεφαλαίου: την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και την KfW Capital.

Ήδη, το υπερταμείο έχει επενδύσει 265 εκατ. ευρώ σε 16 κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου — συμπεριλαμβανομένου του επενδυτή Deeptech Vsquared Ventures και της Gilde Healthcare, η οποία επενδύει σε ιατρική τεχνολογία, διαγνωστικά, ψηφιακή υγεία και θεραπεία. Έχει επενδύσει συλλογικά σε 60 εταιρείες.

Το ότι το νέο ταμείο ανάπτυξης χρηματοδοτείται κυρίως από ιδιώτες επενδυτές είναι σημαντικό για μια χώρα όπου η κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων δεν ήταν ο κανόνας. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία στη Γερμανία επενδύουν σε ομόλογα και τείνουν να αποφεύγουν τα επιχειρηματικά κεφάλαια, επηρεάζοντας το πόσα κεφάλαια είναι διαθέσιμα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε μεταγενέστερα στάδια.

Σύμφωνα με ανάλυση του 2023 από την εταιρεία VC Redstone, τα αμερικανικά συνταξιοδοτικά ταμεία κατέχουν το 10% των τεχνολογικών μονόκερων της Γερμανίας, σε σύγκριση με το 0,2% που κατέχουν γερμανικά συνταξιοδοτικά ταμεία.

Ο Δρ Ρόμπερτ Χάμπεκ, Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα, δήλωσε στοfunds-europe.com: «Με τη μεγάλη συμμετοχή πολλών ιδιωτών θεσμικών επενδυτών, ο όγκος-στόχος του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ επιτεύχθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. To ότι η Wachstumsfonds Deutschland έχει επιτύχει αυτόν τον στόχο με το καινοτόμο μοντέλο της, ακόμη και σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό περιβάλλον, αυτό λέει πολλά για τη δύναμη της Γερμανίας ως επιχειρηματικής τοποθεσίας.

Οι πρώτες επενδύσεις έχουν ήδη γίνει, πράγμα που σημαίνει ότι μέρος του κεφαλαίου έχει ήδη αντίκτυπο στην Αγορά VC. Το Wachstumsfonds Deutschland συμβάλλει σημαντικά στην εφαρμογή της στρατηγικής εκκίνησης του Ιουλίου 2022 και ενισχύει τη Γερμανία ως τόπο για επιχειρήσεις και καινοτομία», πρόσθεσε ο Χάμπεκ.

Τα κριτήρια

Η πλειοψηφία του νέου αμοιβαίου κεφαλαίου €1 δισ. αναμένεται να επενδυθεί σε μετέπειτα στάδια VC που κόβουν μεγαλύτερες επιταγές, είπε στο Sifted ο Andreas Seehofer, διευθυντής επενδυτικών σχέσεων στην KfW Capital.

Άλλες προσδοκίες του ταμείου περιλαμβάνουν:

  • Το νέο ταμείο ανάπτυξης θα επενδύσει σε VC με επίκεντρο τις ψηφιακές υπηρεσίες, την επιστήμη της ζωής, την τεχνολογία του κλίματος και την τεχνολογία τροφίμων.
  • Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποσόστωση για επενδύσεις σε επιχειρήσεις με γυναίκες διευθυντές.
  • Τα ίδια τα VC πρέπει να επενδύσουν το 50% του κεφαλαίου που λαμβάνουν από το ταμείο σε ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις.
  • Από τα 16 ταμεία, στα οποία το αναπτυξιακό ταμείο έχει ήδη επενδύσει:
  • Τα μισά είναι γερμανικά VC και τα μισά είναι ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Το 75% των ταμείων είναι ταμεία του άρθρου 8, για την προώθηση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής διακυβέρνησης (ESG), ή τα ταμεία του άρθρου 9, που έχουν ως στόχο βιώσιμες επενδύσεις ή μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή