Πρόσβαση στους υπερυπολογιστές της ΕΕ αναμένεται να έχουν οι νεοσύστατες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης (AI), μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κοινή Επιχείρηση Υπολογιστών Υψηλής Απόδοσης (EuroHPC JU). 

Για την υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης και επεκτασιμότητας των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, η πρόσβαση σε υπερυπολογιστές παγκόσμιας κλάσης που επιταχύνουν την εκπαίδευση και τις δοκιμές τεχνητής νοημοσύνης είναι ζωτικής σημασίας, μειώνοντας τον χρόνο εκπαίδευσης από μήνες ή χρόνια σε λίγες εβδομάδες.

Η δέσμευση αυτή διατυπώθηκε στο πλαίσιο της τέταρτης Συνέλευσης της Συμμαχίας AI στη Μαδρίτη και μετά από ανακοίνωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2023 . Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση οι ευρωπαίοι φορείς της τεχνητής νοημοσύνης και των υπολογιστών υψηλής απόδοσης (HPC) θα συνεργαστούν στενά για να προωθήσουν την πρωτοποριακή καινοτομία και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού βιομηχανικού οικοσυστήματος AI. Αυτό θα επιταχύνει την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και θα καταστήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση παγκόσμιο ανταγωνιστικό ηγέτη.

Η νέα γενιά υπερυπολογιστών με τις επιδόσεις που… ζαλίζουν

«Η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση στους υπερυπολογιστές, χάρη στις επενδύσεις που πραγματοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια. Έχουμε τρεις υπερυπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας στην Ε.Ε. Και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη. Η πρόσβαση στην υποδομή υπερυπολογιστών της Ευρώπης που ανακοινώνουμε σήμερα θα βοηθήσει τις νεοφυείς επιχειρήσεις να οδηγήσουν την ανάπτυξη και την κλιμάκωση της τεχνητής νοημοσύνης με υπεύθυνο τρόπο και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες», σχολίασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φο ντερ Λάιεν.

Πρωτιά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται επί του παρόντος στην πρώτη γραμμή των υπερυπολογιστών παγκοσμίως. Τρεις από τους υπερυπολογιστές της ΕΕ είναι παγκόσμιας κλάσης – LEONARDO , LUMI και MareNostrum5 – χάρη στις προσπάθειες της JU EuroHPC. Με την επικείμενη επέκταση των δυνατοτήτων της EuroHPC JU στην απόδοση κλίμακας υπερυπολογιστών και πέρα ​​από την κοινοπραξία JUPITER και JULES VERNE , οι οποίοι θα είναι ακόμα πιο ισχυροί στην εργασία με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, οι ευρωπαϊκοί πόροι υπερυπολογιστών θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη δημιουργία και την εκπαίδευση εκτεταμένων βασικών μοντέλων AI.

Επόμενα βήματα

Τα συμμετέχοντα κράτη της κοινής επιχείρησης EuroHPC, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα επιταχύνουν τις προσπάθειες έρευνας, ανάπτυξης, επίδειξης και εγκατάστασης που σχετίζονται με την ευρωπαϊκή υποδομή υπερυπολογιστών.

Αυτή η δέσμευση στοχεύει να συμβάλει στον πρωταρχικό στόχο της Ένωσης για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης που είναι αξιόπιστο και υπεύθυνο.

Ως εκ τούτου, αυτό θα σημαίνει:

  • Έναρξη της μεγάλης πρόκλησης Large AI: Αυτός ο διαγωνισμός – που ξεκίνησε σήμερα, είναι μια συνεργασία με επικεφαλής το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο AI-BOOST , με την πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς υπερυπολογιστές να διευκολύνεται από την ΚΕ EuroHPC. Ενθαρρύνει την ευρεία συμμετοχή ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων με εμπειρία σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας. Οι νικητές αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα αναπτυγμένα μοντέλα με άδεια ανοιχτού κώδικα για μη εμπορική χρήση ή μέσω της δημοσίευσης των ερευνητικών τους ευρημάτων. Η πρόκληση θα επιλέξει έως και τέσσερις πολλά υποσχόμενες ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης που θα έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις υπερυπολογιστών EuroHPC για την προώθηση της ανάπτυξης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη και ένα βραβείο 1 εκατομμυρίου ευρώ θα διανεμηθεί στους νικητές.
  • Άνοιγμα της ευρωπαϊκής χωρητικότητας υπερυπολογιστών: Θα καθιερωθεί πρόσβαση για ηθικές και υπεύθυνες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εκπαιδεύουν αποτελεσματικά τα μοντέλα τους χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκούς υπερυπολογιστές.
  • Βελτιωμένες δραστηριότητες και υπηρεσίες : η ΚΕ EuroHPC θα προωθήσει δραστηριότητες και υπηρεσίες που υποστηρίζονται από Υπολογιστές Υψηλής Απόδοσης για την ενίσχυση της αξιόπιστης τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη. Αυτές οι προσπάθειες θα αποσκοπούν στη διευκόλυνση της αυξημένης προσβασιμότητας για τις κοινότητες τεχνητής νοημοσύνης και στην προώθηση της βέλτιστης και αποτελεσματικής χρήσης των τεχνολογιών HPC για επιστημονική και βιομηχανική καινοτομία.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης

Τεχνητή νοημοσύνη: Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι συνεργασίες Microsoft-Amazon
Tεχνητή νοημοσύνη |

Υπό ρυθμιστικό έλεγχο στη Βρετανία οι ΑΙ συνεργασίες Microsoft-Amazon

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών της Βρετανίας ζητά από τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη τις απόψεις τους σχετικά με τις μεγάλες συνεργασίες που συνήψαν η Microsoft και η Amazon με μικρότερες εταιρείες AI