Προτεραιότητα σε μικρά έργα και άσκηση πίεσης για μεγαλύτερη χρήση του κινεζικού νομίσματος μέσω της πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI), ανακοίνωσε η Κίνα, καθώς ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ προσπαθεί να δώσει νέα πνοή στο εμβληματικό επενδυτικό πρόγραμμα του «νέου δρόμου του μεταξιού» εν μέσω επιβράδυνσης της εγχώριας οικονομίας και του εντεινόμενου παγκόσμιου σκεπτικισμού για τα οφέλη του έργου.

Η Κίνα «θα δώσει προτεραιότητα στα «μικρά και όμορφα» έργα, θα επικεντρωθεί σε εκείνα με μικρές επενδύσεις, άμεσο αντίκτυπο, καθώς και υγιή οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη», σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που καθορίζει το δεκαετές όραμα του Σι με τίτλο «έργο του αιώνα» το οποίο δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Η παγκόσμια πρωτοβουλία υποδομών και εμπορίου έχει αποσπάσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια την τελευταία δεκαετία από τότε που ξεκίνησε το 2013. Ωστόσο η δυναμική του έργου έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς η πανδημία και η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας «φρέναραν» την παγκόσμια οικονομία. Το Πεκίνο έχει επίσης αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι είναι ανεύθυνος δανειστής, οδηγώντας τις χώρες σε χρεοκοπία.

Το μέσο μέγεθος της συμφωνίας BRI μειώθηκε στα 392 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, 48% μικρότερο από την κορύφωσή του το 2018, σύμφωνα με το think tank Green Finance & Development Center. Σε ένα φόρουμ για τη 10η επέτειο της πρωτοβουλίας τον περασμένο μήνα, οι Κινέζοι αξιωματούχοι τόνισαν το βιώσιμο χρέος και τα πιο πράσινα και πιο οικονομικά έργα.

Ο ρόλος του γουάν

Η Κίνα σχεδιάζει επίσης να προωθήσει τη διεθνοποίηση του γουάν στα έργα BRI, σύμφωνα με το κινεζικό έγγραφο. Επιπλέον θα προωθήσει σταθερά τη χρήση τοπικών νομισμάτων σε διμερείς συνεργασίες με χώρες όπου εκτελούνται έργα του BRI και «ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη χρήση του γουάν σε επενδύσεις στο εξωτερικό από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», αναφέρει το έγγραφο.

Επαναλαμβάνοντας μια δέσμευση που είχε κάνει ήδη από το 2015, το Πεκίνο τονίζει ότι θα υποστηρίξει ξένες κυβερνήσεις και εταιρείες με υψηλές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας να πουλήσουν ομόλογα σε γουάν στην Κίνα. Εν τω μεταξύ, τα πιστοποιημένα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες θα ενθαρρυνθούν να πουλήσουν ομόλογα σε γουάν και ξένα νομίσματα στο εξωτερικό, ώστε τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν να επενδυθούν σε έργα που θα εκτελεστούν σε χώρες BRI.

Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να διευρύνουν τη διεθνή ζήτηση για το γουάν, όπως με τη δημιουργία καναλιών όπου οι ξένοι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν τις συμμετοχές τους στο κινεζικό νόμισμα, καθώς το Πεκίνο προχωρά με τη φιλοδοξία του να ενισχύσει τον παγκόσμιο ρόλο του εθνικού της νομίσματος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή