Όλο και πιο κοντά σε έναν συμβιβασμό με τους Αφρικανούς παραγωγούς πετρελαίου πλησιάζει ο ΟΠΕΚ+ όσον αφορά στα επίπεδα παραγωγής του 2024, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις πηγές του οργανισμού πετρελαιοεξαγωγικών χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαφωνίες σχετικά με αυτούς τους στόχους ανάγκασαν την ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να αναβάλει την κρίσιμη συνάντηση που είχε αρχικά προγραμματιστεί την ερχόμενη Κυριακή 26 Νοεμβρίου.

Τα δύο αφρικανικά μέλη του ΟΠΕΚ, Αγκόλα και Νιγηρία, στοχεύουν σε υψηλότερες ποσοστώσεις παραγωγής πετρελαίου, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters την Πέμπτη.

ΟΠΕΚ+: Στις 30 Νοεμβρίου μετατέθηκε η συνάντηση – Γιατί αντιδρά η Σαουδική Αραβία

Η αναβολή της συνεδρίασης ΟΠΕΚ+, από τις 26 Νοεμβρίου για τις 30 Νοεμβρίου οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου σε απότομη υποχώρηση. Ωστόσο, έκτοτε έχουν ανακάμψει, με τις τιμές του αργού Brent την Παρασκευή να διαπραγματεύονται πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι.

Έρχεται σύντομα η συμφωνία

Μία από τις πηγές, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Reuters, είπε ότι αισθάνεται «με σιγουριά 99%» ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να καταλήξει σε συμφωνία στις 30 Νοεμβρίου.

Μια δεύτερη πηγή είπε ότι «έχει επιτευχθεί μια συνεννόηση» για το ζήτημα των αφρικανών παραγωγών.

Δύο άλλες πηγές ανέφεραν ότι η συμφωνία πλησιάζει.

Ο εκπρόσωπος της Νιγηρίας στον ΟΠΕΚ, Γκάμπριελ Τανιμού Αντούντα, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι δεν γνώριζε τυχόν διαφωνίες με άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ σχετικά με τους στόχους παραγωγής της χώρας του.

Η Νιγηρία και η Αγκόλα ήταν μεταξύ πολλών χωρών που έλαβαν χαμηλότερους στόχους στην τελευταία συνάντηση του ΟΠΕΚ+ τον Ιούνιο μετά από χρόνια αποτυχίας να επιτύχουν τους προηγούμενους.

Από τον Οκτώβριο, η Αγκόλα αντλούσε λιγότερα από την ποσόστωσή της για το 2024, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανεξάρτητων πηγών που επικαλείται ο ΟΠΕΚ.

Η Νιγηρία αντλεί κοντά στην ποσόστωσή της για το 2024, δηλαδή κοντά στα 1,38 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αλλά λιγότερο από το επίπεδο του 2024 των 1,58 εκατομμυρίων βαρελιών που εξετάζεται για αυτήν, με την επιφύλαξη ανεξάρτητων αξιολογήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια