Με περισσότερους από 100.000 εργαζομένους σε 74 χώρες, πολλοί από εμάς θα ευχόμασταν να δουλεύουμε στον χρηματοπιστωτικό κολοσσό Deutsche Bank φανταζόμενοι αποδοχές που “κόβουν την ανάσα” γα τα ελληνικά δεδομένα.

Είναι όμως έτσι για όλους;

Deutsche Bank: Αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών – Ο ρόλος της Εθνικής

Ακραίες αντιθέσεις

Σύμφωνα με τους FT μόλις 572 από τους υπαλλήλους της –προφανώς υψηλόβαθμα στελέχη- βγάζουν πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Στον αντίποδα, το προσωπικό του τηλεφωνικού κέντρου αμείβεται με μόλις λίγα λεπτά του ευρώ πάνω από τον κατώτατο μισθό.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η Monika Reichel (πρόκειται για ψευδώνυμο καθώς ζήτησε να μην δημοσιευτεί το πραγματικό της όνομα), έχει σταματήσει να συστήνεται ως εργαζόμενη στην Deutsche Bank για τον λόγο ότι μόλις το ακούν αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι σχηματίζουν την εντύπωση ότι έχει έναν παχυλό μισθό.

Στην πραγματικότητα, είναι μία από τους 530 υπαλλήλους της Deutsche Bank των οποίων η αμοιβή ξεκινά ελάχιστα πάνω από τον κατώτατο μισθό της Γερμανίας.

Άλλες… ταχύτητες

Στην τράπεζα που πλήρωσε 2,1 δισ. ευρώ σε μπόνους πέρυσι, και τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει επιπλέον κεφάλαια περίπου 3 δισ. ευρώ για πρόσθετες αμοιβές έως το 2025, τα επίσημα ωρομίσθια στην DB Direkt, θυγατρική της κατά 100% που διαχειρίζεται τα τηλεφωνικά κέντρα της, ξεκινούν από 12,05 ευρώ, που ισοδυναμούν με μόλις πέντε σεντς περισσότερο από τον θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Ας σημειωθεί ότι το εθνικό κατώτατο ωρομίσθιο στη Γερμανία θα ανέλθει σε 12,41 ευρώ.

Τι ζητούν οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι που μίλησαν στους FT διεκδικούν να αλλάξει αυτό το καθεστώς. Ζητούν αύξηση κατά 45% του αρχικού μισθού, στα 17,50 ευρώ την ώρα.

Μετά την απόρριψη του αιτήματός τους κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις με την τράπεζα, προχώρησαν σε 24ωρη απεργία την προηγούμενη εβδομάδα.

“Είναι ντροπή”

«Δεν είμαστε απλώς απογοητευμένοι, είμαστε πραγματικά θυμωμένοι και έτοιμοι για σύγκρουση», δήλωσε ένας άλλος υπάλληλος που για ευνόητους λόγους ήθελε επίσης να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Ντροπή» για τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας χαρακτήρισε αυτούς τους μισθούς ο Roman Eberle, στέλεχος του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας, Verdi, ο οποίος ηγείται των σχετικών διαπραγματεύσεων.

Αντιπαραθέτει, μάλιστα, τις λιανεμπορικές εκπτωτικές αλυσίδες κολοσσούς, την Aldi και τη Lidl καθώς και τον διαδικτυακό γίγαντα Amazon, που πληρώνουν τουλάχιστον 14 ευρώ την ώρα στους εργαζόμενους με τη χαμηλότερη ειδίκευση.

Χωρίς σοβαρή προσφορά αμοιβής από την Deutsche, οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι για περαιτέρω κινητοποιήσεις.

Οι χαμηλές αμοιβές στην DB Direkt έχουν ήδη προκαλέσει προβλήματα στην τράπεζα, είπαν στους FT άτομα με άμεση γνώση του θέματος. «Από τις αρχές του 2022, περισσότεροι από 100 υπάλληλοι ζήτησαν και κατάφεραν να μετακινηθούν σε άλλα τμήματα της Deutsche Bank που πληρώνουν πολύ καλύτερα», είπε ένας από τους γνωρίζοντες, προσθέτοντας ότι η εταιρεία δυσκολεύεται να βρει αρκετούς νέους προσλήψεις για να τους αντικαταστήσει.

Χαρακτηριστικά λένε ότι οι χαμηλές αμοιβές οδήγησαν σε επιδείνωση της ποιότητας των υπηρεσιών, είπαν οι ίδιες πηγές. Μόνο το 40% των κλήσεων διεκπεραιώνεται εντός του χρόνου-στόχου, πολύ λιγότερο από τον στόχο του 75%.

Η Deutsche Bank υπεραμύνθηκε του μισθολογίου της, δηλώνοντας στους FT ότι οι αμοιβές του προσωπικού στο τηλεφωνικό κέντρο της ήταν «σύμφωνη με τις δίκαιες αποδοχές της αγοράς» και οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν επιπλέον μπόνους τα Χριστούγεννα.

Για την ιστορία, το μπόνους καθιερώθηκε μετά από απεργία 13 εβδομάδων του προσωπικού της DB Direkt το 2021.

Άτομα που γνωρίζουν τον τρόπο διαμόρφωσης των μισθολογίων της DB Direkt υποστηρίζουν ότι κανένας εργαζόμενος δεν αμείβεται με το χαμηλότερο ωρομίσθιο των 12,05 ευρώ και ότι οι μισθοί ξεκινούν από 12,56 ευρώ την ώρα. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι, λένε, αμοίβεται με 14,40 – 15,46 ευρώ την ώρα.

Άλλες τράπεζες

Σύμφωνα με το σωματείο Verdi, ο αρχικός μισθός σε ένα παρόμοιο τμήμα της Postbank ξεκινούν λίγο πάνω από 13 ευρώ την ώρα, ενώ η γερμανική Commerzbank πληρώνει τουλάχιστον 14 ευρώ την ώρα.

Η ING πληρώνει το προσωπικό του τηλεφωνικού κέντρου 16,76 ευρώ συν εγγυημένα μπόνους, σύμφωνα με την τράπεζα. Για την ακρίβεια, το προσωπικό του τηλεφωνικού κέντρου της ING λαμβάνει 1,75 φορές τον μηνιαίο μισθό του ως εγγυημένο μπόνους κάθε χρόνο.

«Οι διευθυντές μας μάς λένε τακτικά ότι είμαστε ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα για τους πελάτες μας, αλλά στο θέμα της αμοιβής μας, μάς αντιμετωπίζουν σαν εμπόρευμα», σχολίασε ένας από τους εργαζόμενους στην DB Direkt.

Δεν τα βγάζουν πέρα

Η άνοδος του πληθωρισμού τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει πλήξει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.

Η τελευταία φορά που αυξήθηκαν οι μισθοί στην DB Direkt ήταν το 2021 και σήμερα πολλοί διαμαρτύρονται ότι δεν τα βγάζουν πέρα, σε σημείο ώστε να μην μπορούν να βάλουν βενζίνη για να πηγαινοέρχονται στη δουλειά μέχρι το τέλος του μήνα.

Έτοιμοι για σύγκρουση

Όταν οι εργαζόμενοι της DB Direkt προχώρησαν σε απεργία μηνών πριν από δύο χρόνια, ήταν μια ανυποχώρητη απαίτηση για το μπόνους Χριστουγέννων, το οποίο από καιρό ήταν δεδομένο για τους άλλους υπαλλήλους της Deutsche Bank στη Γερμανία. «Δεν είναι ο στόχος μας να έχουμε άλλη μια σύγκρουση τόσο σκληρή, αλλά αν η τράπεζα δεν μας αφήσει άλλη επιλογή, είμαστε έτοιμοι για αυτό», πρειδοποιεί ο εκπρόσωπος των εργαζομένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή