Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, σχέδιο νόμου, το οποίο θα δίνει στα ανεξάρτητα μέλη εμπειρογνώμονες της κεντρικής τράπεζας περισσότερες ευθύνες για τον καθορισμό των επιτοκίων με ένα νέο ειδικό συμβούλιο νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, Τζιμ Τσάλμερς το νομοσχέδιο θα εφαρμόσει τις συστάσεις μιας αναθεώρησης της Αποθεματικής Τράπεζας της Αυστραλίας (RBA) που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο και απαιτεί έγκριση από το κοινοβούλιο.

Η αλλαγή αυτή προβλέπει μια σειρά μεταρρυθμίσεων , συμπεριλαμβανομένου ενός ξεχωριστού συμβουλίου RBA για τις καθημερινές λειτουργίες, λιγότερες συναντήσεις πολιτικής και μια απλούστερη διπλή εντολή σταθερότητας των τιμών και πλήρους απασχόλησης, ευθυγραμμίζοντάς το περισσότερο με άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας θα παραμείνει παγκόσμιας κλάσης με ένα πλαίσιο νομισματικής πολιτικής κατάλληλο για να ανταποκριθεί στις τρέχουσες και μελλοντικές οικονομικές προκλήσεις μας», δήλωσε ο Τσάλμερς .

Τροποποιήσεις

Το νομοσχέδιο του 2023 για την τροποποίηση του νόμου για το Δημόσιο (Reserve Bank Reforms) θα ενισχύσει την ανεξαρτησία της RBA από την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων με την κατάργηση της εξουσίας του υπουργού Οικονομικών να παρακάμπτει τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

Ο Τσάλμερς είχε δηλώσει ότι συμφωνούσε κατ’ αρχήν και με τις 51 συστάσεις που έγιναν από την αναθεώρηση, την οποία συνέταξε τον Ιούλιο του 2022. Ο κύριος μεταξύ αυτών ήταν να χωριστεί το συμβούλιο της RBA σε ένα για τη νομισματική πολιτική και ένα για τη διακυβέρνηση.

Η ανασκόπηση συνέστησε το νέο Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής (MPB) να αποτελείται από έξι εξωτερικά μέλη με εξειδίκευση στη μακροοικονομία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις αγορές εργασίας και την πλευρά της προσφοράς της οικονομίας.

Οι λεπτομέρειες του νέου MPB θα οριστικοποιηθούν τον επόμενο μήνα, υπογράμμισε ο Τσάλμερς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή