Αμετάβλητα για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση διατήρησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) σήμερα Τρίτη, μια σημαδιακή συνεδρίαση καθώς είναι η τελευταία για τον νυν διοικητή της Φίλιπ Λόου, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται.

Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίασή της για τη νομισματική πολιτική του Σεπτεμβρίου, η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε τα επιτόκια στο 4,10%, δηλώνοντας ότι τα πρόσφατα στοιχεία συνάδουν με τον πληθωρισμό που επέστρεψε στο εύρος στόχου 2% με 3% στα τέλη του 2025.

ING: Ενα πιθανό δεύτερο κύμα πληθωρισμού θυμίζει την δεκαετιά του ΄70 [γραφήματα]

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της RBA επισήμανε ότι ενδέχεται να χρειασθεί περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Οι αγορές και οι οικονομολόγοι ανέμεναν τη σημερινή απόφαση του δ.σ. της κεντρικής τράπεζας, αφού μια σειρά οικονομικών δεδομένων -μεταξύ άλλων του πληθωρισμού, των μισθών και των θέσεων εργασίας- ήταν καλύτερα των προσδοκιών και έτσι δεν υπήρξε κανένας λόγος να αυξηθούν τα επιτόκια.

Δολάριο Αυστραλίας

Αναμένοντας την ευρέως αναμενόμενη απόφαση, η αντίδραση των αγορών ήταν συγκρατημένη με το δολάριο Αυστραλίας να υποχωρεί νωρίτερα στο 0,6422 έναντι του αμερικανικού. Ωστόσο,  η τρίτη συναπτή παύση, έχει πυροδοτήσει τη συζήτηση αν ο κύκλος σύσφιξης έχει φθάσει στο τέλος του.

Ο Λόου, ο οποίος παραδίδει τα καθήκοντά του στον υποδιοικητή Μισέλ Μπούλοκ στις 18 Σεπτεμβρίου, φρόντισε να προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να απαιτηθεί κάποια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

«Κατά τη λήψη των αποφάσεών του, το διοικητικό συμβούλιο θα συνεχίσει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, τις τάσεις στις δαπάνες των νοικοκυριών και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας».

Από τον Μάιο του περασμένου έτους, η RBA έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 400 μονάδες βάσης, με το βασικό επιτόκιο να βρίσκεται σε υψηλό 11 ετών. Εντούτοις, ο πλήρης αντίκτυπος της σύσφιγξης γίνεται αισθητός τώρα καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι η οικονομία της Αυστραλίας έλαβε ώθηση από τις καθαρές εξαγωγές και τις κρατικές δαπάνες κατά το β΄ τρίμηνο, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή