Οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου και οι κυβερνήσεις είναι πολύ πιο ήρεμες στην αρχή αυτής της χειμερινής περιόδου θέρμανσης σε σύγκριση με πέρυσι, χάρη στις γεμάτες  εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου και τις σταθερές ροές παροχής LNG, συμπεριλαμβανομένων των νέων τερματικών που κατασκευάστηκαν το περασμένο έτος.

Ωστόσο, αναλυτές εξακολουθούν να προειδοποιούν τονίζοντας ότι ακόμα κι αν η ΕΕ καταφέρει να περάσει αυτόν τον χειμώνα χωρίς μεγάλες διαταραχές ή ελλείψεις στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο και άλλη μια συγκλονιστική άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι οι τιμ

Crash test για το φυσικό αέριο: Πέφτουν οι θερμοκρασίες, ανεβαίνει η ζήτηση

Η Ευρώπη είναι απίθανο να δυσκολευτεί να προμηθευτεί LNG, αλλά η τιμή που θα πληρώνει για αυτό το φυσικό αέριο «θα καθορίζεται όλο και περισσότερο αλλού», γράφει ο αναλυτής αγοράς του Reuters, John Kemp .

Εξάρτηση LNG

Η αυξημένη εξάρτηση από το LNG, το οποίο αντικατέστησε μεγάλο μέρος του χαμένου ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών, καθιστά την Ευρώπη πιο ευάλωτη σε παγκόσμια ζητήματα προσφοράς και ζήτησης. Μια απεργία σε τερματικό σταθμό εξαγωγής LNG της Αυστραλίας, μια πυρκαγιά σε ένα εργοστάσιο εξαγωγών των ΗΠΑ ή ένα κρυολόγημα στην Ιαπωνία ή την Κίνα θα αντανακλούσε αμέσως στις τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη, όπως φάνηκε τους τελευταίους δύο μήνες.

Η ζήτηση LNG στην Ευρώπη και την Ασία αυξήθηκε τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον θερμότερο Οκτώβριο, αλλά οι τιμές spot LNG στην Ασία παρέμειναν σταθερές τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω υψηλών επιπέδων φυσικού αερίου στην αποθήκευση.

«Η ζήτηση από τους τελικούς χρήστες στη βορειοανατολική Ασία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ασθενής, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να επισημαίνουν τα συνεχιζόμενα υψηλά αποθέματα τερματικών σταθμών στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ειδικότερα», δήλωσε ο Samuel Good, επικεφαλής τιμολόγησης LNG στην Argus, στο Reuters την περασμένη εβδομάδα .

Στην Ευρώπη, οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου σημείωσαν πτώση αυτή την εβδομάδα, καθώς οι έμποροι ζύγισαν υψηλότερη ζήτηση θέρμανσης εν μέσω ψυχρότερου καιρού με τα σχεδόν πλήρη αποθέματα στην ΕΕ. Οι θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου αύξησαν τη ζήτηση για θέρμανση και φυσικό αέριο και οι έμποροι άρχισαν να αποσύρουν φυσικό αέριο από τα τεράστια αποθέματα της Ευρώπης.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ

Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 98,69% στις 21 Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές στην αποθήκευση την τελευταία δεκαετία, οι ευρωπαϊκές τοποθεσίες φυσικού αερίου θα τελειώσουν αυτόν τον χειμώνα με 52% πληρότητα ή, σε περίπτωση πολύ κρύου χειμώνα 35% πληρότητα τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Ένας πολύ ήπιος χειμώνας θα μπορούσε να αφήσει τους χώρους αποθήκευσης κατά 70% γεμάτο όταν τελειώσει ο χειμώνας 2023/2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Kemp.

Τις τελευταίες ημέρες, ο εφοδιασμός φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Νορβηγία έφτασε σε υψηλό τριετίας, δήλωσε ο Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων της Saxo Bank .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια