Λύση στο θέμα του προυπολογισμού πρέπει να βρει άμεσα η κυβέρνηση της Γερμανίας, όπως είπε ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοαχίμ Νάγκελ.

«Το Βερολίνο πρέπει να δημιουργήσει σαφήνεια για τον τρέχοντα προϋπολογισμό του 2023 και για το 2024», είπε χαρακτηριστικά σε εκδήλωση της νεολαίας της γερμανικής κεντρικής τράπεζας στη Φρανκφούρτη το Σάββατο. «Οι τελευταίες αναφορές δίνουν ελπίδα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη εφικτό φέτος».

Γερμανία: Καταργεί τις επιδοτήσεις στην ενέργεια το 2024

Αυτό θα ήταν σημαντικό, καθώς «η πιο δύσκολη κατάσταση θα ήταν μια μακρά περίοδος χωρίς σαφήνεια» και με ανοιχτά ζητήματα και εσωτερικές διαμάχες «καθώς αυτό είναι πάντα κακό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Το φρένο χρέους

Η απόφαση της περασμένης εβδομάδας από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας έχει προκαλέσει αναταραχή στον δημοσιονομικό σχεδιασμό της Γερμανίας. Έθεσε υπό αμφισβήτηση τη χρήση ειδικών κεφαλαίων εκτός προϋπολογισμού και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ αναγκάστηκε να λογοδοτήσει αναδρομικά για το νέο χρέος  ύψους περίπου 42 δισ. ευρώ, το οποίο προορίζεται για την ελάφρυνση του βάρους των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Νάγκελ τόνισε ότι οι κανόνες για το φρένο χρέους δεν είναι ενδεχομένως τόσο άκαμπτοι όπως εφαρμόζονται σήμερα και προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν ότι η Γερμανία θα επιστρέψει «αρκετά γρήγορα» σε ένα λόγο χρέους 60% του ΑΕΠ

Παρόλα αυτά, αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που χρειάζεται πλειοψηφίες και ότι οι πλειοψηφίες αυτές «πρέπει να κινητοποιηθούν».

Απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών, ο κεντρικός τραπεζίτης  είπε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν τον αντίκτυπό τους, αλλά ενώ ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί, «δεν είμαστε ακόμη εκεί που θέλουμε να είμαστε»

Τέλος επεσήμανε ότι η Bundsbank δεν θα χρειαστεί κρατικές ενέσεις για πιθανές απώλειες που συνδέονται με την αγορά ομολόγων με κίνητρα  «οι τσέπες των κεντρικών τραπεζών είναι πολύ βαθιές» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή