Την εμβάθυνση των περικοπών στην παραγωγή του πετρελαίου εξετάζει ο ΟΠΕΚ+ , εν μέσω διαφωνίας για τις ποσοστώσεις μεταξύ ορισμένων παραγωγών, οι οποίες φαίνεται να βρήκαν σημείο σύγκλισης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Αρκετοί αναλυτές αναμένουν από το πετρελαϊκό καρτέλ να παρατείνει ή και να εμβαθύνει τις περικοπές  μέχρι το επόμενο έτος, με στόχο να στηρίξει τις τιμές του μαύρου χρυσού. Σήμερα οι τιμές του πετρελαίου διαπραγματεύονται λίγο πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, σημαντικά χαμηλότερα από τα 98 δολάρια που είχαν βρεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.]

ΟΠΕΚ+: Στις 30 Νοεμβρίου μετατέθηκε η συνάντηση – Γιατί αντιδρά η Σαουδική Αραβία

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ειδησιογραφικού πρακτορείου, αναμένεται να αποφασίσουν συλλογική περαιτέρω μείωση της παραγωγής. Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστός ως ΟΠΕΚ+, θα ξεκινήσουν τις online συναντήσεις τους για να αποφασίσουν τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου στις 1300 GMT την Πέμπτη, σύμφωνα με σχέδιο ημερήσιας διάταξης που είδε το Reuters.

Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο 25-26 Νομεβρίου αλλά αναβλήθηκε  λόγω διαφωνίας σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής με τους Αφρικανούς παραγωγούς. Ωστόσο φαίνεται ότι έχει υπάρξει συμββασμός με τις δύο πλευρές.

Το Κουβέιτ, μέλος του ΟΠΕΚ, δεσμεύεται σε οποιεσδήποτε αποφάσεις εκδίδει ο ΟΠΕΚ, ιδίως εκείνες που αφορούν τις ποσοστώσεις της αγοράς και την παραγωγή πετρελαίου, ανέφερε το υπουργείο πετρελαίου της χώρας σε ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Την Πέμπτη  οι υπουργοί της συμβουλευτικής ομάδας που ονομάζεται Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης θα ξεκινήσουν τις συνομιλίες, ενώ θα ακολουθήσει συνεδρίαση της πλήρους ομάδας χάραξης πολιτικής των υπουργών του ΟΠΕΚ+, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη.

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν ήδη ανακοινώσει συνολικές περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd), ή περίπου 5% της ημερήσιας παγκόσμιας ζήτησης, σε μια σειρά από βήματα που ξεκίνησαν στα τέλη του 2022.

Αυτό περιλαμβάνει την πρόσθετη εθελοντική μείωση της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, η οποία λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου, και τη ρωσική μείωση των εξαγωγών κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως επίσης μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities