Οι βιομηχανικές εταιρείες της Κίνας αύξησαν τα κέρδη τους για τρίτο μήνα τον Οκτώβριο, αν και με βραδύτερο ρυθμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι απαιτείται περισσότερη πολιτική υποστήριξη από το Πεκίνο για να ενισχυθεί η ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η άνοδος κατά 2,7% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο σηματοδοτεί την αύξηση κερδών σε μονοψήφιο αριθμό, μετά από αύξηση κατά 11,9% τον Σεπτέμβριο και κατά 17,2% τον Αύγουστο, ασκώντας πίεση στις αρχές να διευρύνουν τη βοήθεια στον κατασκευαστικό κλάδο και το real estate καθώς η ήπια παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να προβληματίζει και ενόψει του 2024.

Φυσικό αέριο: Ιστορικό υψηλό εξαγωγών της Gazprom στην Κίνα

Για τους πρώτους 10 μήνες του 2023, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 7,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αν και στο εννεάμηνο η πτώση ήταν στο 9%, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) τη Δευτέρα.

Η οικονομία της Κίνας δυσκολεύτηκε να σημειώσει μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την COVID-19 καθώς η πίεση στην αγορά κατοικίας, οι κίνδυνοι χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης, η αργή παγκόσμια ανάπτυξη και οι γεωπολιτικές εντάσεις μείωσαν τη δυναμική.

Η λήψη μιας σειράς μέτρων στήριξης από την πολιτική ηγεσία της χώρας απέφερε μέτριους καρπούς αυξάνοντας την πίεση στις αρχές να αναπτύξουν περισσότερα κίνητρα.

«Τρεις συνεχόμενοι μήνες θετικής αύξησης των κερδών υποδηλώνουν ότι οι χειρότερες εποχές, όταν η κερδοφορία συμπιέστηκε από το υψηλό κόστος εισροών, την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και τη χαμηλή ζήτηση, έχουν τελειώσει», δήλωσε ο Xu Tianchen, ανώτερος οικονομολόγος στο Economist Intelligence Unit (EIU).

«Ωστόσο, η αστάθεια των κερδών είναι ένα σημάδι ότι οι επιχειρήσεις παραμένουν ιδιαίτερα ευαίσθητες στο κόστος των εισροών», πρόσθεσε. «Η απότομη επιβράδυνση της αύξησης των κερδών από έτος σε έτος οφείλεται εν μέρει στην ανάκαμψη των τιμών της ενέργειας».

Η NBS εκτίμησε ότι οι αρχές θα πρέπει «να επικεντρωθούν στην επέκταση της εγχώριας ζήτησης και στην έμπνευση των επιχειρήσεων», απηχώντας τις εμπορικές προκλήσεις των εργοστασίων.

Τα στοιχεία Οκτωβρίου

Τα στοιχεία για τον Οκτώβριο ήταν μικτά. Τόσο οι νέες παραγγελίες εξαγωγών όσο και οι παραγγελίες εισαγωγών συρρικνώθηκαν για όγδοο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον επίσημο δείκτη υπευθύνων αγορών (PMI). Ωστόσο, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,6% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ενισχυμένη από τις ισχυρές πωλήσεις αυτοκινήτων και εστιατορίων.

Η Goldman Sachs εκτίμησε ότι «η απόκλιση στα κέρδη σε διάφορους κλάδους και επιχειρήσεις παρέμεινε σημαντική».

Για παράδειγμα, τα κέρδη στις εταιρείες επίπλων μειώθηκαν κατά 11,8% τους πρώτους 10 μήνες του 2023 σε ετήσια βάση, ενώ οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται κατά 20,8% την ίδια περίοδο.

«Τα πρώιμα σημάδια επιστροφής στον παγκόσμιο τομέα των ηλεκτρονικών θα λειτουργήσουν προς όφελος των Κινέζων κατασκευαστών», δήλωσε ο Xu της EIU, ο οποίος προειδοποίησε για μειονεκτήματα σε ολόκληρο τον κλάδο και πλεονάζουσα χωρητικότητα σε ηλεκτρικά οχήματα, μπαταρίες λιθίου και ηλιακές κυψέλες το 2024.

Η LONGi Green Energy Technology Co, ένας σημαντικός εγχώριος κατασκευαστής ηλιακής ενέργειας, είδε τα καθαρά κέρδη του τρίτου τριμήνου να πέφτουν κατακόρυφα κατά 44,1% στα 2,5 δισεκατομμύρια γιουάν (346,7 εκατομμύρια δολάρια), καθώς επλήγη από μακροοικονομικούς αντίθετους ανέμους και υπερπροσφορά.

Τη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας και άλλες αρχές ζήτησαν περισσότερα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής στήριξης των ιδιωτικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας αυξημένης έκδοσης δανείων, ομολόγων και μετοχών.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας νωρίτερα αυτό το μήνα είπε: «Ο μετασχηματισμός του τρόπου οικονομικής ανάπτυξης είναι πιο σημαντικός από την επιδίωξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης», υποδηλώνοντας την επείγουσα ανάγκη για πιο μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθώς η ανάπτυξη που καθοδηγείται από τις επενδύσεις χάνει την άνοδο.

Τα στοιχεία βιομηχανικών κερδών καλύπτουν εταιρείες με ετήσια έσοδα τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων γιουάν (2,74 εκατομμύρια δολάρια) από τις κύριες δραστηριότητές τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή