Στήριξη στην πολεμική επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χαμάς, που έχει ισοπεδώσει τη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας σχεδόν 15.000 Παλαιστίνιους, παρείχε τη Δευτέρα ο Ίλον Μασκ, λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσει η προπαγάνδα του είδους που οδήγησε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ισραήλ: Δύο αδέλφια που απελευθερώθηκαν δεν ήξεραν ότι η μητέρα τους δολοφονήθηκε – «Ήταν τραυματικό»

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Μασκ πραγματοποίησε μια ασυνήθιστη επίσκεψη στο Ισραήλ η οποία περιελάμβανε ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή»

Ακούγοντας τον Νετανιάχου να περιγράφει την καταστροφή της Χαμάς, την οποία το Ισραήλ έχει θέσει ως πολεμικό στόχο, ως απαραίτητη για οποιαδήποτε μελλοντική ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, ο Μασκ εξέφρασε τη γενική συμφωνία του για τέτοιους στόχους.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή» δήλωσε ο Μασκ, ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης της Tesla και της SpaceX, προσθέτοντας: «Θα ήθελα κι εγώ να βοηθήσω».

«Αυτοί που έχουν πρόθεση να δολοφονήσουν πρέπει να εξουδετερωθούν», πρόσθεσε ο Μασκ. «Πρέπει να σταματήσει η προπαγάνδα που εκπαιδεύει τους ανθρώπους να γίνουν δολοφόνοι στο μέλλον. Και στη συνέχεια, να γίνει η Γάζα ευημερούσα. Και αν συμβεί αυτό, νομίζω ότι θα είναι ένα καλό μέλλον.»

Ο Νετανιάχου απάντησε: «Ελπίζω ότι θα συμμετάσχετε. Και το γεγονός ότι ήρθατε εδώ, νομίζω, μιλάει για τη δέσμευσή σας να προσπαθήσετε να εξασφαλίσετε ένα καλύτερο μέλλον».

Υποκίνηση μίσους

Ο ίδιος ο Μασκ έχει κατηγορηθεί για υποκίνηση μίσους, αφού στις 15 Νοεμβρίου εμφανίστηκε να συμφωνεί με μια ανάρτηση που ισχυριζόταν ψευδώς ότι οι Εβραίοι υποδαυλίζουν το μίσος κατά των λευκών.

Ο Νετανιάχου έδειξε στον Μασκ κάποια πλάνα από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που συγκεντρώθηκαν από κάμερες σώματος της Χαμάς, κάμερες κλειστού κυκλώματος και άλλες πηγές.

Νετανιάχου και Μασκ είχαν συναντηθεί ξανά στις 18 Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη του πολέμου. Τότε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε καλέσει τον δισεκατομμυριούχο να βρει μια ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ελεύθερης έκφρασης και της καταπολέμησης της ρητορικής μίσους μετά από εβδομάδες διαμάχης για τον αντισημιτισμό στο X.

Ο Μασκ δήλωσε ακόμα ότι αντιτίθεται σε οτιδήποτε «προωθεί το μίσος και τις συγκρούσεις», ακόμα και αν βρίσκεται στο X. Σε μια πιθανή αναφορά στην επίσκεψη αλληλεγγύης στο Ισραήλ, ο Μασκ έγραψε στο X νωρίτερα τη Δευτέρα: «Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια».

Το Starlink

Στο Ισραήλ ο CEO της Tesla επρόκειτο να συναντήσει ακόμα τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και οικογένειες ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα. Το γραφείο του Χέρτζογκ δήλωσε ότι αυτός και ο Μασκ θα συζητούσαν «την ανάγκη να δράσουμε για την καταπολέμηση του αυξανόμενου αντισημιτισμού στο διαδίκτυο».

Τον περασμένο μήνα Ο Μασκ είχε προτείνει τη χρήση του Starlink για την υποστήριξη των συνδέσεων επικοινωνίας στον πληγέντα από το μπλακ άουτ θύλακα της Γάζας με «διεθνώς αναγνωρισμένες οργανώσεις βοήθειας». Τότε, ο ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών Shlomo Karhi διαφώνησε, λέγοντας ότι «η Χαμάς θα το χρησιμοποιήσει (το Starlink) για τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Αλλά σε μια νέα προσέγγιση τη Δευτέρα, ο Karhi δήλωσε ότι το Ισραήλ και ο Μασκ είχαν καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία σύμφωνα με την οποία «οι δορυφορικές μονάδες Starlink μπορούν να λειτουργούν στο Ισραήλ μόνο με την έγκριση του ισραηλινού Υπουργείου Επικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας».

Σε μια ανάρτηση Χ που απευθυνόταν στον Musk, ο Karhi είπε ότι ελπίζει η επίσκεψη στο Ισραήλ «να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για μελλοντικές προσπάθειες, καθώς και να ενισχύσει τη σχέση σας με τον εβραϊκό λαό και τις αξίες που μοιραζόμαστε με ολόκληρο τον κόσμο».

Το επίμαχο σχόλιο

Στις 15 Νοεμβρίου ο Μασκ είχε υποστηρίξει ότι χρήστης της πλατφόρμας «Χ» που αναφέρθηκε στην ψευδή θεωρία συνωμοσίας της «μεγάλης αντικατάστασης» έλεγε «την πραγματική αλήθεια».

Η θεωρία υποστηρίζει ότι οι Εβραίοι και οι αριστεροί μηχανεύονται την εθνοτική και πολιτισμική αντικατάσταση των λευκών πληθυσμών με μη λευκούς μετανάστες που θα οδηγήσει σε μια «γενοκτονία των λευκών».

Απαντώντας σε αυτό το σχόλιο, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «αποτρόπαια προώθηση αντισημιτικού και ρατσιστικού μίσους» που «αντιτίθεται στις βασικές μας αξίες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή