Τα συνολικά κεφάλαια που επενδύονται σε ευρωπαϊκές τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις αναμένεται να μειωθούν στα 45 δισ. δολάρια φέτος, μειωμένα κατά 55% σε σχέση με το 2021, όταν ο όγκος των επενδύσεων ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας επιχειρηματικών επενδύσεων Atomico.

Η μείωση οφείλεται κυρίως στις εταιρείες που βρίσκονται σε μεταγενέστερα στάδια και καθυστερούν τη συγκέντρωση κεφαλαίων, καθώς και στον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τους επενδυτές, αναφέρει η έκθεση. Το 2022, τα κεφάλαια που επενδύθηκαν στην Ευρώπη ήταν 82 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

«Ορισμένες από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που συγκέντρωσαν μεγάλα ποσά το 2021 με αρχές του 2022 για να πετύχουν την αποτίμηση των δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα δουν τις αποτιμήσεις τους να πέφτουν κάτω από το όριο», δήλωσε ο Tom Wehmeier, εταίρος της Atomico, ενώ πρόσθεσε πως αναμένει να δει  διάδρομο προσγείωσης σε αυτό το σημείο περισσότερα τέτοια φαινόμενα το επόμενο έτος, καθώς οι εταιρείες αυτές είναι πιθανό να…εξαντληθούν και να πρέπει να επιστρέψουν στην αγορά το 2024 ή το 2025 προκειμένου να επιβιώσουν.

Η αποτίμηση

Κατά την πενταετή περίοδο μεταξύ 2018 και 2022, συνολικά 257 ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας έφτασαν σε αποτίμηση δισεκατομμυρίων δολαρίων και μάλιστα πάνω από 150 το 2021 και το 2022, σύμφωνα με την Atomico.

Ωστόσο, οι αριθμοί χρηματοδότησης στην Ευρώπη θα εξακολουθούν να είναι κατά 18% υψηλότεροι σε σύγκριση με το 2020, ένα έτος πριν από την τεχνολογική επενδυτική έκρηξη του 2021. Συγκριτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και άλλες χώρες είναι σε καλό δρόμο για να καταλήξουν στα ίδια επίπεδα ή κάτω από τα νούμερα του 2020, αναφέρει η έκθεση.

“Αν αναλογιστεί κανείς πόσο υπερθερμασμένα ήταν αυτά τα δύο χρόνια, το γεγονός ότι είμαστε πάνω από το 2020 υποδηλώνει ότι η Ευρώπη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ειδικά από τη στιγμή που είναι η μόνη περιοχή παγκοσμίως πάνω από το 2020”, δήλωσε ο Wehmeier.

Η Atomico αναμένει ότι οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις αρχικών σταδίων θα αυξηθούν σε πάνω από 66.000 από 41.000 κατά την επόμενη πενταετία, ενώ οι νεοφυείς επιχειρήσεις αναπτυξιακών σταδίων – επιχειρήσεις που έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δολάρια – θα διπλασιαστούν σε 8.000 την ίδια περίοδο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups