Προς εσωτερική σύγκρουση οδεύει η κυβέρνηση των Συντηρητικών του Ρίσι Σούνακ στη Βρετανία για την πιθανή πώληση του ομίλου των μίντια Telegraph Media Group στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το θρίλερ εξελίσσεται καθώς η Daily Telegraph και το περιοδικό Spectator πρόσκεινται παραδοσιακά πιο κοντά στο Κόμμα των Συντηρητικών, του οποίου πολλοί βουλευτές ανησυχούν τώρα ότι η επιρροή αυτή μπορεί να χαθεί.

Βρετανία: Η αμερικανοεμιρατική Redbird οδεύει προς την απόκτηση του ομίλου της Telegraph

Η προτεινόμενη εξαγορά των δύο τίτλων από το επενδυτικό όχημα της Redbird IMI που ελέγχεται από το κρατικό επενδυτικό ταμείο των ΗΑΕ -και ουσιαστικά από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων- κάνει τώρα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να επικαλούνται μεταξύ άλλων το κακό ιστορικό που έχουν, όπως λένε, τα ΗΑΕ απέναντι την ελευθερία του Τύπου. Οι ισορροπίες για τον Σούνακ είναι δύσκολες καθώς την ίδια στιγμή η κυβέρνησή του προσπαθεί να προσελκύσει επενδύσεις από τις χώρες του Κόλπου, περιλαμβανομένων και των ΗΑΕ.

Το επενδυτικό ταμείο RedBird IMI επιδιώκει να αγοράσει τους τίτλους Telegraph και Spectator με αντάλλαγμα την αποπληρωμή των χρεών της οικογένειας Barclay ύψους 1,15 δισ. στερλινών προς την Lloyds Banking Group.

Οι δύο πλευρές

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, το οποίο είναι πρόθυμο να ενισχύσει τις σχέσεις της χώρας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εμφανίζεται θετικό στο να προχωρήσει το ντιλ, αναφέρουν πηγές του Γκάρντιαν. Αντίθετα, το υπουργείο Πολιτισμού θέλει να εξεταστεί καλύτερα η προσφορά που υποστηρίζεται από το Άμπου Ντάμπι.

Ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών είχαν ήδη επιδιώξει να βάλουν στην άκρη επιστολή της Λούσι Φρέιζερ, της υπουργού Πολιτισμού, στην οποία εξέφραζε την πρόθεσή της να εξεταστεί η προσφορά από τις αρμόδιες αρχές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Στην επιστολή της την περασμένη εβδομάδα η Φρέιζερ ζητά να εξεταστεί προσεκτικά η προσφορά για λόγους δημοσίου συμφέροντος, στα πλαίσια έρευνα που θα μπορούσε να πάρει μήνες για να ολοκληρωθεί. Επικαλείται ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξαγοράς στην ανεξαρτησία των δύο τίτλων, αναφέρει ο Γκάρντιαν.  Οι αξιωματούχοι του υπουργείο Πολιτισμού ανησυχούν τώρα ότι ότι το Φόρεϊν Όφις μπορεί να πιέσει για να κλείσει αυτή η διαδικασία για να εξομαλύνει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

Ο Σούνακ στα ΗΑΕ

Ο Ρίσι Σούνακ πρόκειται να επισκεφθεί τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη σύνοδο κορυφής Cop28 για το κλίμα την επόμενη εβδομάδα, αφού πρώτα φιλοξενήσει προσωπικότητες από τη χώρα στο Hampton Court Palace στο Λονδίνο για την Παγκόσμια Επενδυτική Σύνοδο Κορυφής της κυβέρνησης στα πλαίσια προσπάθειας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Το ιστορικό της πώλησης

Το Σεπτέμβριο οι Financial Times είχαν κάνει αφιέρωμα στην υπερδεκαετή προσπάθεια για αναδιάρθρωση δανείων της οικογένειας Μπάρκλεϊ στη Βρετανία, η οποία οδήγησε τελικά την τράπεζα Lloyds Banking Group να πάρει τον έλεγχο της Telegraph για να την πουλήσει.

Όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα, η οικογένεια Μπάρκλεϊ ήταν ο οφειλέτης πίσω από ένα από τα μεγαλύτερα προβληματικά δάνεια στον ισολογισμό της Lloyds Banking Group, φτάνοντας ακόμη και το 1 δις στερλίνες. Τα δάνεια που ελήφθηκαν με εγγυήσεις βασικών περιουσιακών στοιχείων της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του ομίλου εφημερίδων Telegraph, είχαν αρχικά δοθεί στην οικογένεια Barclay από την τράπεζα  HBOS, η οποία κατέρρευσε το 2008 και χρειάστηκε να διασωθεί με τη διαμεσολάβηση της Lloyds. Η τελευταία έπειτα ανέλαβε τον έλεγχο του Telegraph Media Group και έθεσε τον όμιλο προς πώληση με τον Άμπου Ντάμπι να προβάλλει πλέον σαν το φαβορί.

Η οικογένεια Μπάρκλεϊ έχει κάνει επανειλημμένες προσφορές για να ανακτήσει τον έλεγχο της Telegraph προσφέροντας να αγοράσει πίσω μέρος του χρέους αλλά η τράπεζα έχει εμμείνει τα σχέδιά της για πώληση, ανέφεραν οι FT.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή