Ένα ακόμη βήμα υψηλότερα έκανε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, ο Νοέμβριος δείχνει να ολοκληρώνεται με σημαντικά κέρδη, τα οποία καλύπτουν όλο και μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 1.271,20 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.265,99 μονάδων (+0,10%) και 1.272,37 μονάδων (+0,61%). Ο τζίρος ανήλθε στα 107 δισ. ευρώ και ο όγκος στα 24,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,8 εκατ. τεμάχια αξίας 16,2 εκατ. ευρώ.

Ώθηση από το ΑΕΠ παίρνει σήμερα η Wall Street

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,39% στις 3.096,01 μονάδες, ενώ στο +0,40% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.116,28 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,28% στις 1.073,81 μονάδες.

Αργή άνοδος

Η αγορά δεν δίνει το μήνυμα μιας αποφασιστικής ανοδικής διαφυγής, αλλά ούτε και ότι δεν προχωρά προς την ανάκτηση του χαμένου εδάφους του προηγούμενου τριμήνου, με τον γενικό δείκτη σήμερα να επιβεβαιώνει τις προθέσεις των αγοραστών να παραμείνει πάνω από τις 1.260 μονάδες. Από τις 1.193 μονάδες που άρχισε τον μήνα πλέον μπαίνει στην τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσης με πάνω από 70 μονάδες, αλλά και με καλύτερο επενδυτικό χάρτη, μετά και τις αλλαγές που υπήρξαν στον τραπεζικό κλάδο.

Τα ανοδικά βήματα όμως, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, έχουν έρθει με ρυθμούς… χελώνας, αποτυπώνοντας ένα παίγνιο αγοραστών – πωλητών σε τίτλους αιχμής, με τους «μικρούς» να περιορίζονται στα «μικρά» και τους «μεγάλους» να αναζητούν τιμές χαμηλότερες του ταμπλό. Βέβαια, δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που τηρούν στάση αναμονής, προκειμένου να περάσει ο σκόπελος του κλεισίματος του μήνα, καθώς εκτιμάται ότι θα είναι αρκετές οι κινήσεις που θα προκαλέσουν αναταράξεις στην αγορά, δεδομένου του κλεισίματος του έτους από τους ξένους διαχειριστές.

Πάντως, οι εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά μόνο θετικές είναι, με τους περισσότερους αναλυτές να προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από το 2% για την Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν αποκλίσεις, με την Τράπεζα της Ελλάδος να εκτιμά ανάπτυξη 2,5% και ο ΟΟΣΑ 2% το 2024 (σημερινές προβλέψεις, μεταξύ άλλων), κάτι που όπως αναφέρεται από την αγορά θα κριθεί από την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα, ήδη αυτές τις ημέρες έχουν φανεί κάποια σημάδια αυξημένων ροών, ειδικά στη μετοχή της Εθνικής, λόγω των αλλαγών στις σταθμίσεις των δεικτών του MSCI, βλέπει σήμερα η αγορά, με τις ροές να κορυφώνονται αύριο, τελευταία ημέρα πριν την εφαρμογή τους. Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών είχε υπάρξει ανάλογο rebalancing στη μετοχή λόγω FTSE Russell, καθώς αυξήθηκε η βαρύτητα της Εθνικής από 59,61% στο 81,61% λόγω της μείωσης του ποσοστού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή πήρε σήμερα τη σκυτάλη της ανόδου, κλείνοντας με άλμα 3,48%, με τις Cenergy, OTE, Lamda, Eurobank, Πειραιώς και ΓΕΚ Τέρνα να την ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Motor Oil, Coca Cola, Titan, ΟΠΑΠ, Εθνική, Aegean, Autohellas, Βιοχάλκο, Quest και Jumbo.

Από την άλλη, η ΕΥΔΑΠ πιέστηκε σήμερα κλείνοντας με απώλειες 2,15% και κάτω από τα 6 ευρώ, ενώ η Alpha Bank στις δημοπρασίες διεύρυνε τις απώλειες της στο 1,65%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, ΔΕΗ και Μυτιληναίος, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Στα “μικρότερα”, η Lavipharm σημείωσε άλμα 5,25% με αυξημένο μάλιστα όγκο, ενώ η “εναλλακτική” Realcons ακολούθησε με κέρδη 4,40%. Άλμα 7,44% έκανε και ο Ικτίνος, με τη Frigoglass να ανακάμπτει σήμερα με άνοδο 2,80%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών