Oι τιμές των ομολόγων παγκοσμίως ενισχύονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Αυτό αποτυπώνεται ανάγλυφα στον δείκτη του Bloomberg για το παγκόσμιο δημόσιο και εταιρικό χρέος ο οποίος διαμορφώθηκε στο 4,9% τον Νοέμβριο, οδεύοντας προς τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο, μετά το 6,2% τον Δεκέμβριο του 2008, την περίοδο της βαθιάς ύφεσης.

Ομόλογα: Στροφή των επενδυτών προς τις οικονομίες της περιφέρειας

Το ράλι του Νοεμβρίου τροφοδοτείται από τις αυξανόμενες εικασίες ότι τόσο η Fed όσο και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει σε μεγάλο βαθμό την αύξηση των επιτοκίων και θα αρχίσουν να μειώνουν το επόμενο έτος.

Ο Κρίστοφερ Γουόλερ, μέλος του ΔΣ της Fed και από τα γεράκια της τράπεζας ενίσχυσε περαιτέρω αυτή την άποψη, όταν είπε την Τρίτη ότι το τρέχον επιτόκιο φαίνεται ότι είναι αρκετό για να επιβραδύνει την οικονομία και να μειώσει τον πληθωρισμό.

Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Γουίλσον, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στο Jamieson Coote Bonds στη Μελβούρνη έχει ιδιαίτερη σημασία να λέγεται κάτι τέτοιο από τον Γουόλερ. «Ακούγεται σαν να έχει τελειώσει η Fed στον κύκλο των αυξήσεων», σημείωσε.

Χρονιά διακυμάνσεων

Το ράλι που παρατηρείται είναι απλώς η τελευταία ανάκαμψη σε μια ασταθή χρονιά για τα ομόλογα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Blooberg.

Οι τίτλοι ενισχύθηκαν τον Ιανουάριο πριν μπουν σε μια εξάμηνη αυξομείωση και στη συνέχεια ξεκίνησαν μια πτώση για τρεις μήνες από τον Αύγουστο.

Ο παγκόσμιος δείκτης συνολικής απόδοσης του Bloomberg σημείωσε πτώση έως και 3,8% για το έτος για να φτάσει τον Οκτώβριο το χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς. Τώρα είναι  αυξημένος κατά 1,4% για το 2023.

Ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο σημειώθηκε το μεγαλύτερο  ράλι από αυτό του τρέχοντος Νοεμβρίου ήταν ο Δεκέμβριος του 2008, όταν η Fed μείωσε τα επιτόκια στο 0 και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τον δανεισμό στον χρηματοπιστωτικό τομέα μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Ο παγκόσμιος δείκτης χρέους του Bloomberg εκτινάχθηκε τότε στο 6,2%.

Κερδισμένα από την ενίσχυση της άποψης ότι οι αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων φτάνουν στο τέλος τους είναι τα εταιρικά ομόλογα. Τα spread του παγκόσμιου εταιρικού χρέους επενδυτικού βαθμού κυμαίνονται γύρω από τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με δείκτη του Bloomberg. Μειώθηκαν τον περασμένο μήνα καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν εν μέσω αυξανόμενης αισιοδοξίας για μια ήπια προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας.

Η μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων υποχώρησε στο 5,3% περίπου αυτή την εβδομάδα, αφού ανέβηκε σχεδόν στο 6% τον Οκτώβριο, το υψηλότερο από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Διάσταση απόψεων

Υπάρχει, ωστόσο, ακόμη κάποια διάσταση απόψεων μεταξύ των επενδυτών πιστώσεων και των traders επιτοκίων, των οποίων οι προβλέψεις για γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων της Fed φαίνεται να απαιτούν μια σημαντικά πιο απότομη οικονομική προσγείωση.

Τα συμβόλαια ανταλλαγής (credit swaps) προβλέπουν επί του παρόντος μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα χαλάρωσης της Fed μέχρι το τέλος του 2024.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ στις πιο πρόσφατες προβλέψεις τους τον Σεπτέμβριο άφηναν ανοιχτό παράθυρο για ακόμη μια αύξηση φέτος, κάτι το οποίο δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής,  και μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2024. Νεότερα αναμένονται στη συνεδρίαση της Fed στις 12 και 13 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές