Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρακτικά εθισμένες στο χρέος, και αυτό θέτει την οικονομία σε επικίνδυνη θέση, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντίμον.

Μιλώντας στο Global Investment Summit στο Λονδίνο, ο τραπεζίτης της Wall Street αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο τεράστιο ποσό χρέους που έχουν συγκεντρώσει οι ΗΠΑ από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένου ενός τρισεκατομμυρίου που διανεμήθηκε σε επιταγές τόνωσης και των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκαν από την Federal Reserve για την αγορά κρατικών ομολόγων.

Αυτές οι ενέργειες διοχέτευσαν ένα τεράστιο ποσό μετρητών στις αγορές των ΗΠΑ, οδηγώντας τις εταιρείες να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη ενώ οι μετοχές εκτινάχθηκαν υψηλότερα το 2021.

«Πολύ σκληρός για να πεθάνει»… o πληθωρισμός – Τι λέει το αφεντικό της JPMorgan

«Αυτά τα χρήματα είναι σαν την ηρωίνη», είπε ο Ντίμον.  Επεσήμανε μάλιστα, ότι μετά τα γενναία μέτρα τόνωσης, ήρθε ο πληθωρισμός, ο οποίος ώθησε τη Fed να πατήσει φρένο στην εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική. Αυτό απειλεί τις αγορές, υποστήριξε ο Ντίμον, με τις μετοχές να δυσκολεύονται το 2022 και τις αγορές να βλέπουν μεγάλες περιόδους αστάθειας που τροφοδοτείται από τα επιτόκια καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι επίσης πιθανό να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, εν μέσω λόγω των ενισχυμένων κρατικών δαπανών.

«Επίπεδα ζακχάρου»

Το συνολικό χρέος των ΗΠΑ έφτασε το ρεκόρ των 33 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για πρώτη φορά φέτος και πλησιάζει τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια καθώς οι νομοθέτες διαφωνούν για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

«Είμαστε σε αυτό το υψηλό επίπεδο υπερδιέγερσης της οικονομίας (υψηλό επίπεδο ζακχάρου – sugar high) και δεν λέω ότι αυτό θα καταλήξει σε ύφεση [αλλά] νομίζω ότι υπάρχουν περισσότερες πληθωριστικές δυνάμεις εκεί έξω», προειδοποίησε ο Ντίμον. «Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα τα επιτόκια να ανέβουν υψηλότερα, ο πληθωρισμός να μην εξαφανιστεί και όλα αυτά να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα κάποιου είδους».

Οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει για πιθανή κρίση που θα αναδυθεί από το πρόβλημα του χρέους των ΗΠΑ τις επόμενες δεκαετίες. Εάν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν πορεία, θα μπορούσαν ενδεχομένως να αθετήσουν το χρέος τους σε 20 χρόνια , προέβλεψε το μοντέλο προϋπολογισμού Penn Wharton, εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να καταλήξει να έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία των ΗΠΑ.

«Κοκτέιλ κινδύνων»

Ο κ. Ντίμον ανέφερε τέλος ότι η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με ένα «κοκτέιλ» κινδύνων. Ο κόσμος αντιμετωπίζει « την πιο επικίνδυνη εποχή που έχει δει ο κόσμος εδώ και δεκαετίες », επικαλούμενος πολέμους, αυξανόμενα επίπεδα χρέους και περιοριστική νομισματική πολιτική από τις κεντρικές τράπεζες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]