Απότομη προσγείωση για τους πιο αισιόδοξους που προσδοκούν ταχύτερη επιστροφή του πληθωρισμού στα κανονικά επίπεδα είναι η παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan Τζέιμι Ντίμον.

ΗΠΑ: Στο 3,2% βρέθηκε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

Μιλώντας από την πόλη του Μεξικού στο δίκτυο του Bloomberg, προειδοποίησε ότι η κατάσταση ενδέχεται να μην βελτιωθεί τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν, παρά τους πρόσφατους πολλά υποσχόμενους δείκτες.

Ο ίδιος, εξέφρασε ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πληθωρισμού, προειδοποιώντας ότι οι άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν πρόωρα σε βραχυπρόθεσμα μεγέθη.

«Φοβάμαι ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μην υποχωρήσει τόσο γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ο Τζέιμι Ντίμον είχε αναφερθεί στο πώς η JPMorgan προτρέπει τους πελάτες της να προετοιμαστούν για επιτόκια 7%, υπονοώντας ότι η Federal Reserve μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω το βασικό της επιτόκιο για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Η παρέμβαση Ντίμον συμπίπτει με την ανακοίνωση του πληθωρισμού

Τα χθεσινά σχόλια του Ντίμον δεν έγιναν σε τυχαία χρονική στιγμή. Συμπίπτουν με τη δημοσιοποίηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, που μειώθηκε απροσδόκητα στο 3,2%, πυροδοτώντας ελπίδες ότι τα μέτρα που έλαβε η Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού αρχίζουν να αποδίδουν. Ωστόσο, παρά την υποχώρηση, η πορεία προς τον σταθερό πληθωρισμό παραμένει περίπλοκη, επηρεάζοντας δυνητικά τις μελλοντικές προσαρμογές των επιτοκίων.

Μια μεγάλη μερίδα οικονομολόγων εκφράζει και το σχόλιο της Sarah House, ανώτερης οικονομολόγου στην Wells Fargo, η οποία τόνισε: «Φτάνουμε σε ένα σημείο όπου είναι πιο δύσκολο να συνεχίσουμε να απομακρυνόμαστε από τον πληθωρισμό και να δούμε μια ταχύτερη επιβράδυνση». Νωρίτερα εξήγησε πως υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που οδήγησαν στη μείωση αυτή, όπως οι διαρκείς βελτιώσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας που ήρθαν συνεπεία των προβλημάτων ελέω πανδημίας.

Οι δηλώσεις Πάουελ

Οι αξιωματούχοι της Fed κράτησαν σταθερά τα επιτόκια στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, αναζητώντας την ίδια στιγμή στοιχεία που να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός απομειώνεται.

Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ σε μια ομιλία του την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι «η Fed είναι πιο πιθανό να προχωρήσεις σε  αυξήσεις στα επιτόκια εάν δικαιολογείται οποιαδήποτε αλλαγή στη νομισματική πολιτική», απογοητεύοντας τους επενδυτές που θεωρούσαν ότι η Fed είχε τελειώσει με τις αυξήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή