Σε τετραπλασιασμό των δυνατοτήτων εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης αναμένεται να οδηγήσουν ως το τέλος της δεκαετίας τα υπό ανάπτυξη έργα υποδομής, όπως ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η αύξηση της δυναμικότητας του TAP αλλά και ο νέος αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας.

Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου από το βήμα του 23ου World LNG Summit & Awards που φέτος πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Παγκόσμιος κόμβος LNG η Ελλάδα

Η υφυπουργός υπογράμμισε την σημασία της Ελλάδας ως κόμβου για την παγκόσμια αγορά LNG, τονίζοντας ότι παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα η βιομηχανία του υγροποιημένου φυσικού αερίου επιβεβαιώνει τον ρόλο – κλειδί στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, της οικονομικής σταθερότητας και της απανθρακοποίησης.

FSRU «Αργώ»: Πράσινο φως από τη ΡΑΑΕΥ

Ο ρόλος του LNG ήταν βασικός στο να διαχειριστεί η Ευρώπη το σοκ που προκάλεσε η κατάρρευση των προμηθειών από τη Ρωσία αλλά και στην προετοιμασία της γηραιάς ηπείρου για τον φετινό χειμώνα, σημείωσε.

Τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε όχι απλώς να εξασφαλίσει την ενεργειακή της σταθερότητα, αλλά και μετατράπηκε σε βασικό και σε κάποιες περιπτώσεις μοναδικό πάροχο αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Σε αυτό συνέβαλαν αποφάσεις όπως η επέκταση των δυνατοτήτων της Ρεβυθούσσας, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB και η αποθήκευση ποσοτήτων σε Ιταλία και Βουλγαρία.

Το FSRU Αλεξανδρούπολης

Υπογράμμισε ότι ο FSRU της Αλεξανδρούπολης αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2024. Οι ποσότητες που θα επαναεριοποιούνται στο λιμάνι του Έβρου σε συνδυασμό με τις αυξημένες δυνατότητες της Ρεβυθούσας θα επιτρέψουν στην Ελλάδα, όπως είπε η υφυπουργός, να εξάγει αέριο σε χώρες της νοτιοανατολικής και κεντρικής Ευρώπης όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, ακόμα και η Μολδαβία και η Ουκρανία.

Οι κάθετοι διάδρομοι και οι έρευνες για κοιτάσματα

Πρόκειται για τους κάθετους διαδρόμους που δημιουργούνται από νότο προς βορρά, με εκκίνηση την Ελλάδα και κατάληξη σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Η κα Σδούκου αναφέρθηκε παράλληλα και στις έρευνες για εγχώρια κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν σε 6 περιοχές προτεραιότητας, ίσως η Ελλάδα καταστεί ο επόμενος εξαγωγέας αερίου στην περιοχή.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα δεσμεύεται στη στρατηγική για μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, όμως κάτι τέτοιο προϋποθέτει κατανόηση για το πώς κάθε παράγοντας που συντελεί στην ενεργειακή μετάβαση λειτουργεί τόσο αυτόνομα όσο και σε αλληλεπίδραση με άλλους. Άλλωστε, όπως σημείωσε, τα δίκτυα που σήμερα μεταφέρουν ποσότητες φυσικού αερίου στο μέλλον θα αξιοποιηθούν για την εποχή του υδρογόνου.

Σφιχτές οι αγορές

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει καθώς οι αγορές παραμένουν σφιχτές, μέχρι να μπουν στην αγορά ποσότητες από νέα projects – κάτι που αναμένεται να συμβεί στο μέσο της τρέχουσας δεκαετίας. Στόχος της κυβέρνησης είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε πύλη καθαρής ενέργειας για την Ευρώπη, σημείωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια