Οι προοπτικές ενίσχυσης της κερδοφορίας και διανομής μερίσματος για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχαν οι CEO των 4 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του Greek Investment Forum που διοργάνωσαν Morgan Stanley και ΕΧΑΕ.

Οι επικεφαλής των συστημικών ομίλων, τόσο στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις με εκπροσώπους θεσμικών επενδυτών, όσο και στο πάνελ που συμμετείχαν κατά τη διάρκεια των χθεσινών εργασιών του συνεδρίου, ανέπτυξαν το σχέδιο για την ανάπτυξη των εργασιών τους και την έναρξη πολιτικών ανταμοιβής των μετόχων.

ΥΠΟΙΚ: Η έγκριση της ΕΕ για επέκταση του «Ηρακλή» εκθέτει την αντιπολίτευση

Όπως υπογράμμισαν, αναμένουν επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης την επόμενη χρήση, η οποία θα προέλθει τόσο από την άνοδο των νέων εκταμιεύσεων, όσο και από τη μείωση των πρόωρων αποπληρωμών υφιστάμενων δανείων που περιόρισαν εφέτος την καθαρή ανάπτυξη των χαρτοφυλακίων τους.

Οι προσδοκίες αυτές συνδέονται αφενός με το καλύτερο μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να εμφανίσει μεγαλύτερη ανάπτυξη και το 2024 σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ωθώντας σε υψηλότερα επίπεδα τα κέρδη των επιχειρήσεων και αφετέρου με την έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ κάποια στιγμή μετά το α΄ εξάμηνο.

Υψηλή κερδοφορία

Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι Έλληνες τραπεζίτες υπογράμμισαν το σημαντικό ρόλο που θα παίξει η ταχύτερη υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για τις οποίες η ζήτηση παραμένει ισχυρή.

Η μεγέθυνση του ενεργητικού μέσω των νέων χρηματοδοτήσεων, επισημάνθηκε σχετικά, θα στηρίξει τόσο τα καθαρά έσοδα από τόκους, όσο και τις εισπράξεις από προμήθειες, οι οποίες θα ενισχυθούν περαιτέρω από τις εργασίες στους τομείς των τραπεζοασφαλιστικών / επενδυτικών προγραμμάτων και της ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Ως αποτέλεσμα, η απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων των εγχώριων ομίλων θα διατηρηθεί την επόμενη διετία σε διψήφια ποσοστά, στη ζώνη του 13% – 15%.

Σε σχέση με την επίδραση που θα έχει στο επιτοκιακό τους εισόδημα η πιθανή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ερχόμενη χρονιά, οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών τόνισαν ότι ήδη γίνονται κινήσεις αντιστάθμισης του σχετικού κινδύνου.

Πρόσθεσαν δε ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα υποβοηθήσουν τη ζήτηση για νέο δανεισμό και ταυτόχρονα θα βάλουν φρένο στις πρόωρες αποπληρωμές από αξιόχρεους πελάτες, κυρίως επιχειρήσεις, που το 2023 επέλεξαν να μειώσουν το χρέος τους, λόγω του υψηλότερου κόστους χρήματος.

Σε ερωτήσεις που δέχθηκαν για την πορεία των κόκκινων δανείων μετά την εφετινή μεγάλη αύξηση των παρεμβατικών δεικτών της ΕΚΤ ανέφεραν ότι οι καθαρές εισροές νέων επισφαλειών είναι πολύ χαμηλές και δεν εμπνέουν καμία ανησυχία.

Διανομή μερίσματος

Αισιοδοξία εκφράστηκε και για την προοπτική διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2023.

Οι σχετικές συζητήσεις με τον επόπτη βρίσκονται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο και θα ολοκληρωθούν μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων, ώστε οι επερχόμενες ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις να λάβουν τις αποφάσεις.

Eurobank και Εθνική Τράπεζα στοχεύουν στην επιστροφή στους μετόχους του 20% – 30% των κερδών του 2023, η Alpha Bank του 20% και η Τράπεζα Πειραιώς του 10%, ως μία πρώτη συμβολική κίνηση ανταμοιβής των μετόχων της.

Εξάλλου, επισημάνθηκε το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών για τοποθετήσεις στους τέσσερις συστημικούς ομίλους, όπως κατέδειξε η επιτυχημένη διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας με μικρό discount σε πληθώρα μακροπρόθεσμων και ποιοτικών funds, αλλά και η είσοδος ενός μεγάλου ευρωπαϊκού ομίλου, της UniCredit στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank.

Με αυτά τα δεδομένα εκτιμάται ότι η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από την Τράπεζα Πειραιώς θα γίνει με ευνοϊκούς όρους στις αρχές του 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις