Μέτρια αύξηση κατέγραψαν τον Οκτώβριο οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, ενώ η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού ήταν η μικρότερη εδώ και 2,5 χρόνια. Οι εξελίξεις αυτές εκλήφθηκαν ως σημάδια μείωσης της ζήτησης ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων από τη μεριά της Fed είχε κλείσει τον κύκλο της.

Οι ελπίδες για αντίστροφη κίνηση με τα επιτόκια ενισχύθηκαν και από άλλα στοιχεία την Πέμπτη που δείχνουν τη σταδιακή χαλάρωση της αγοράς εργασίας. Περισσότεροι Αμερικανοί υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα και ο αριθμός των επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκε σε υψηλό δύο ετών στα μέσα Νοεμβρίου. Οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 86.000 και ανήλθαν συνολικά σε 1,927 εκατομμύρια.

Deloitte: Πού θα κινηθούν οι καταναλωτικές δαπάνες για Black Friday-Cyber Monday

Χαλαρώνει η αγορά εργασίας

Η άνοδος των επιδομάτων ανεργίας ευθυγραμμίζεται με ανεπίσημες ενδείξεις επιβράδυνσης της ζήτησης εργασίας, αν και η προσαρμογή των δεδομένων για τις εποχιακές διακυμάνσεις παραμένει πρόκληση μετά την άνευ προηγουμένου αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας στις αρχές της πανδημίας COVID-19.

«Τα δεδομένα σήμερα το πρωί παρέχουν περισσότερα στοιχεία στον (πρόεδρο της Fed) Πάουελ και άλλους στη Fed που εξετάζουν μια εκτεταμένη αναμονή στα επιτόκια, αντί για μια πρόσθετη αύξηση στον προσπάθεια για περιορισμό των πιέσεων του πληθωρισμού», δήλωσε ο Conrad DeQuadros, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος στο Brean Capital στη Νέα Υόρκη. «Υπάρχει μια ένδειξη ότι οι αναζητήσεις για νέα δουλειά από άτομα που απολύθηκαν πρόσφατα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο».

Συγκράτηση στις καταναλωτικές δαπάνες

Οι καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, αυξήθηκαν 0,2% τον περασμένο μήνα μετά από μια μη αναθεωρημένη άνοδο 0,7% τον Σεπτέμβριο, δήλωσε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης του Υπουργείου Εμπορίου.

Η αύξηση 0,4% στις δαπάνες για υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, της στέγασης και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας καθώς και των διεθνών ταξιδιών, αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 0,2% των δαπανών για αγαθά όπως νέα ελαφρά φορτηγά, βενζίνη και άλλα προϊόντα ενέργειας. Η μείωση των δαπανών για ελαφρά φορτηγά ήταν πιθανότατα αποτέλεσμα των ελλείψεων που προκλήθηκαν από την απεργία των εργατών στις αυτοκινητοβιομηχανίες που έληξε πρόσφατα.

Η συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών ακολούθησε έντονο ρυθμό ανάπτυξης το τρίτο τρίμηνο και αντανακλά τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους δανεισμού και της εξάντλησης των πλεοναζόντων αποταμιεύσεων μεταξύ των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα. Αν και οι μισθοί παραμένουν αυξημένοι, ο ρυθμός αύξησης έχει επιβραδυνθεί από νωρίτερα μέσα στο έτος καθώς η αγορά εργασίας χαλαρώνει.

Εκατομμύρια Αμερικανοί επανέλαβαν την αποπληρωμή φοιτητικών δανείων τον περασμένο μήνα, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τις δαπάνες τον επόμενο χρόνο. Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε 0,2% τον περασμένο μήνα μετά από άνοδο 0,4% τον Σεπτέμβριο. Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,1% μετά από άνοδο 0,5% τον Σεπτέμβριο. Το ποσοστό αποταμίευσης αυξήθηκε στο 3,8% από 3,7% τον προηγούμενο μήνα.

Φόβοι για ύφεση

Οι φόβοι ότι η οικονομία θα μπορούσε να διολισθήσει σε ύφεση στις αρχές του 2024 θα μπορούσε να οδηγήσει τα νοικοκυριά να διστάζουν να ξοδέψουν και αντ’ αυτού να δημιουργήσουν τις αποταμιεύσεις τους. Μέχρι στιγμής, η οικονομία έχει αψηφήσει τις προβλέψεις για ύφεση, καθώς αναπτύχθηκε με ισχυρό ετήσιο ρυθμό 5,2% το τρίτο τρίμηνο, τον ταχύτερο σχεδόν σε δύο χρόνια.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο τέταρτο τρίμηνο κάνουν λόγο για κάτω από το ποσοστό του 2%. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια περίοδο πολύ αργής ανάπτυξης και θα αποφύγει μια πλήρη ύφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση