«Αν η αμερικανική κυβέρνηση με αναγκάσει να φύγω από την Κίνα, φεύγω από την Κίνα». Αυτό δήλωσε ο CEO της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας διοργάνωσης των New York Times DealBook σε συζήτηση σχετικά με μια ενδεχόμενη σύγκρουση της Κίνας με την Ταϊβάν.

Ντίμον: «Κεραυνοί» κατά των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ

Η τράπεζα, η οποία αναφέρει στον ιστότοπό της ότι δραστηριοποιείται στην Κίνα εδώ και έναν αιώνα, πραγματοποιεί επενδύσεις και δραστηριοποιείται στην εταιρική τραπεζική, στις πληρωμές και στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, που τροφοδοτούνται από τους πολέμους στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, έχουν εγείρει ανησυχίες ότι η Κίνα θα μπορούσε να προχωρήσει στην αναγκαστική προσάρτηση της Ταϊβάν.

«Κανείς δεν πιστεύει ότι θα συμβεί, [αλλά] θα μπορούσε να συμβεί», είπε ο Ντίμον για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο «θα ήταν πολύ κακό για τον κόσμο και πολύ κακό για την Κίνα».

«Περίπλοκο θέμα»

Ο κορυφαίος τραπεζίτης χαρακτήρισε τις σχέσεις με την Κίνα «ένα πολύ περίπλοκο θέμα» και είπε ότι η δέσμευση τόσο με την Κίνα όσο και με την κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι απαραίτητη.

«Πιστεύω ότι είναι καλό για μια αμερικανική τράπεζα να είναι εκεί για να βοηθήσει τις πολυεθνικές σε όλον τον κόσμο και την Κίνα με τη δική της ανάπτυξη, εφόσον αυτό έχει νόημα», είπε, διαμηνύοντας ότι «αν για κάποιον λόγο η αμερικανική κυβέρνηση πει “Όχι, δεν μπορώ να το κάνω άλλο”, τότε ας είναι».

Ο Ντίμον επεσήμανε επίσης ότι ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν καλές σχέσεις με το Μεξικό και τον Καναδά, η Κίνα «έκανε πολύ καλή δουλειά εξοργίζοντας τους πάντες γύρω της».

Στον τομέα της συμβουλευτικής, η τράπεζα έχει μεγάελους κινέζους πελάτες, συμπεριλαμβανομένου του κολοσσού ηλεκτρονικών πωλήσεων Shein και της μητρικής εταιρείας του Tiktok, ByteDance.

Μεταξύ άλλων, εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ασφάλεια που σχετίζεται με το TikTok, λέγοντας: «Μπορείτε να φανταστείτε τη δέουσα επιμέλεια και τη δουλειά που κάνουμε για να καταλάβουμε την αλήθεια για αυτά τα πράγματα».

«Εάν κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους κάνουν πράγματα που πιστεύουμε ότι είναι πραγματικά επιβλαβή, δεν θα τους δεχόμασταν στην τράπεζα», τόνισε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή