Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να μην έχει καν εξασφαλίσει την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων για τις αμερικανικές εκλογές του 2024, ωστόσο η προοπτική μιας άλλης θητείας Τραμπ έχει ανησυχήσει τόσο πολύ την Ευρωπαϊκή Ένωση που το μπλοκ κλίνει προς την παραχώρηση ενός βασικού ζητήματος στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης εμπορικής διαμάχης για τις εισαγωγές χάλυβα.

Όπως γράφει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν θέλουν να προκαλέσουν σύγκρουση με τις ΗΠΑ, καθώς φοβούνται ότι κάτι θα μπορούσε να δώσει προβάδισμα στον Τραμπ.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε συμφωνία για τον αποκαλούμενο Παγκόσμιο Διακανονισμό για τον Αειφόρο Χάλυβα και το Αλουμίνιο που θα έδινε τέλος στην εμπορική σύγκρουση της εποχής Τραμπ, η οποία οδήγησε τους υπερατλαντικούς συμμάχους να επιβάλλουν δασμούς σε εξαγωγές ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η διαμάχη ξεκίνησε όταν ο Τραμπ επέβαλε εισφορές στον ευρωπαϊκό χάλυβα και το αλουμίνιο, επικαλούμενος ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, προκαλώντας αντίποινα από την ΕΕ.

Στις… καθυστερήσεις παίζεται η συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για τους δασμούς χάλυβα

Εκεχειρία

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια προσωρινή εκεχειρία το 2021, όταν οι ΗΠΑ αφαίρεσαν εν μέρει το μέτρο και εισήγαγαν ένα σύνολο δασμολογικών ποσοστώσεων πάνω από τις οποίες εφαρμόζονται δασμοί στα μέταλλα, ενώ η ΕΕ πάγωσε όλα τα περιοριστικά μέτρα της. Αυτό έχει δημιουργήσει μια ανισόρροπη κατάσταση, σύμφωνα με την ΕΕ, που έχει δει τους εξαγωγείς του μπλοκ να πληρώνουν πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε δασμούς.

Η ΕΕ θέλει οι ΗΠΑ να άρουν όλες τις δασμολογικές ποσοστώσεις στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας GSA, κάτι που οι ΗΠΑ αρνούνται να κάνουν. Εάν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία πριν από μια προθεσμία στο τέλος του έτους, τότε οι δασμοί που έχουν ανασταλεί και από τις δύο πλευρές θα μπορούσαν να επιστρέψουν. Η ΕΕ δεν αναμένει από τις ΗΠΑ να αφαιρέσουν τις δασμολογικές ποσοστώσεις, καθώς είναι πολιτικά δύσκολο για τον Μπάιντεν να το πράξει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, δεν αναμένει συμφωνία για το GSA μέχρι το τέλος του έτους, επομένως και οι δύο πλευρές συζητούν τη βελτίωση των όρων της εκεχειρίας σύμφωνα με τις τρέχουσες ποσοστώσεις για τη διόρθωση της ανισορροπίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Κομισιόν είπε στα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης των υπουργών Εμπορίου αυτή την εβδομάδα ότι εάν οι ΗΠΑ αρνηθούν να μεταρρυθμίσουν το σύστημα δασμολογικών ποσοστώσεων, η ΕΕ θα μπορούσε να απαντήσει ξεκινώντας προσφεύγοντας και πάλι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή επιβάλλοντας εκ νέου ορισμένους δασμούς στις αμερικανικές προϊόντα.

Διαφωνίες

Τονίζουν μάλιστα, ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν υποστηρίζουν τέτοιες επιλογές, εξαιτίας των ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους. Άλλοι λόγοι ήταν η διατήρηση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ και η μη επιθυμία να επηρεαστεί η συμμαχία ΕΕ-ΗΠΑ ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

«Για να αποφευχθεί μια άσκοπη κλιμάκωση, συμφωνήσαμε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να βελτιώσουν τη διαχείριση των δασμολογικών ποσοστώσεων για τις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου της ΕΕ», δήλωσε ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ Βάλντις Ντομπρόβσκις στην επιτροπή εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τρίτη. «Μένει να δούμε τι ακριβώς θα μπορέσουν να βάλουν οι ΗΠΑ στο τραπέζι από αυτή την άποψη. Αυτό είναι πλέον θέμα ημερών».

Επιστροφή των δασμών

Οι διαπραγματευτές εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας, αλλά η ΕΕ επιδιώκει να βελτιώσει τις δασμολογικές ποσοστώσεις. Ένα βασικό αίτημα της ΕΕ είναι ότι θέλει οι ΗΠΑ να αντικαταστήσουν το τρέχον σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες τριμηνιαίες ποσοστώσεις και κατηγορίες χάλυβα, με ετήσιες ποσοστώσεις προκειμένου να αντικατοπτρίζονται καλύτερα οι ιστορικές ροές.

Για την Επιτροπή και τα κράτη μέλη, προτεραιότητα τώρα είναι να αποφύγουν την εκ νέου επιβολή του πλήρους συνόλου των δασμών και των αντίποινων, καθώς οι σύμμαχοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν την Ουκρανία κατά της εισβολής της Ρωσίας και εργάζονται για να ευθυγραμμίσουν την απάντησή τους στην Κίνα.

Ο Ντομπρόβσκις βρίσκεται σε συνομιλίες με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχει «κάποιο άνοιγμα» από την πλευρά της κυβέρνησης Μπάιντεν χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή