Εντονος προβληματισμός επικρατεί στις αγορές πετρελαίου, καθώς αν εφαρμοστούν οι εθελοντικές περικοπές που αποφάσισε ο ΟΠΕΚ+ , οι τιμές μπορεί να εκτιναχθούν και πάλι.

Υπενθυμίζεται ότι πετρελαϊκό καρτέλ αποφάσισε την Πέμπτη να μην εγκρίνει επισήμως τις περικοπές παραγωγής, αλλά μεμονωμένες χώρες ανακοίνωσαν εθελοντικές μειώσεις συνολικού ύψους 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Πρωτοπόρος στις περικοπές είναι η Σαουδική Αραβία, ο βασιλιάς του ΟΠΕΚ και το μεγαλύτερο μέλος . Το Ριάντ συμφώνησε να παρατείνει την εθελοντική περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα — η οποία ισχύει από τον Ιούλιο — έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024. Η Ρωσία δήλωσε ότι θα μειώσει την προσφορά κατά 300.000 βαρέλια αργού και 200.000 βαρέλια πετρελαϊκών προϊόντων την ίδια περίοδο.

Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε νέο «μαχαίρι» στην παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια

Το Ιράκ μειώνει κατά 223.000 βαρέλια την ημέρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 163.000 βαρέλια την ημέρα, το Κουβέιτ κατά 135.000 βαρέλια την ημέρα, το Καζακστάν κατά 82.000 βαρέλια την ημέρα, η Αλγερία κατά 51.000 βαρέλια την ημέρα και το Ομάν κατά 42.000 βαρέλια την ημέρα.

«Η συμμόρφωση είναι το κλειδί. Δεν μπορεί να είναι μόνο η Σαουδική Αραβία. Πρέπει να έχουμε συμμόρφωση από τα άλλα έθνη του ΟΠΕΚ», δήλωσε στο CNBC ο Bill Perkins, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής trader της Skylar Capital Management. «Όταν αυτά τα άλλα έθνη λένε ότι πρόκειται να μειώσουν, η αγορά δεν το εμπιστεύεται τόσο πολύ», πρόσθεσε.

Σύγχυση

Ο τρόπος που ανακοινώθηκαν οι περικοπές παραγωγής τροφοδότησε επίσης τη σύγχυση και τον σκεπτικισμό των εμπόρων. Σε προηγούμενες ανακοινώσεις, το δελτίο τύπου του ΟΠΕΚ+ περιείχε όλες τις σχετικές πληροφορίες. Αλλά την Πέμπτη, μεμονωμένα κράτη μέλη εξέδωσαν ξεχωριστές δηλώσεις σχετικά με τις εθελοντικές περικοπές τους.

Εάν τα μέλη εκπληρώσουν τις υποσχεθείσες περικοπές τους, οι τιμές του αργού πρόκειται να ανέβουν.

Όταν οι περικοπές λήξουν στο τέλος του πρώτου τριμήνου, αυτά τα βαρέλια που αφαιρέθηκαν θα επιστρέψουν μόνο σταδιακά, «πράγμα που θα βοηθήσει στη διατήρηση της ελλειμματικής αγοράς πετρελαίου το 1ο εξάμηνο του 24ου έτους», έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Στάουνοβο, σε σημείωμα μετά την απόφαση, προσθέτοντας ότι αναμένει να αυξηθούν οι τιμές στην αγορά πετρελαίου.

Ομοίως, η Goldman Sachs προβλέπει υψηλότερες τιμές, υιοθετώντας μια προσέγγιση αναμονής για τα μέλη του ΟΠΕΚ+ που τηρούν τις προτεινόμενες περικοπές. Μάλιστα εκτιμά ότι οι τιμές μπορεί το επόμενο έτος να φτάσουν και πάλι στα 100 δολάρια ανά βαρέλι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities