Οι παραγωγοί πετρελαίου του ΟΠΕΚ + συμφώνησαν την Πέμπτη σε εθελοντικές περικοπές παραγωγής που πλησιάζουν τα 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) για τις αρχές του επόμενου έτους, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία η οποία θα υπερβεί κι άλλο την τρέχουσα εθελοντική περικοπή της.

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+, που αντλούν περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για περικοπή ομάδας σε μια εικονική συνάντηση την Πέμπτη, αλλά τα μέλη συμφώνησαν με εθελοντικές περικοπές.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά την άνοδο άνω του 1% νωρίτερα στη συνεδρίαση, αφού οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν στις περικοπές. Το πετρέλαιο αναφοράς Brent για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 1,6% στα 81,52 δολάρια το βαρέλι το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο ΟΠΕΚ+ κάλεσε επίσης τη Βραζιλία, έναν παραγωγό πετρελαίου που βρίσκεται στο top 10 του κόσμου, να γίνει μέλος του Οργανισμού. Ο υπουργός Ενέργειας της χώρας δήλωσε ότι ελπίζει η χώρα του να ενταχθεί τον Ιανουάριο.

Στη σύνοδο των χωρών μελών του ΟΠΕΚ+ έγινε συζήτηση για την παραγωγή του 2024 εν μέσω ανησυχιών ότι η αγορά αντιμετωπίζει ένα πιθανό πλεόνασμα και καθώς η μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) από τη Σαουδική Αραβία επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα.

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ + που κυμαίνεται σε περίπου 43 εκατ. βαρέλια ημερησίως αντανακλά ήδη περικοπές περίπου 5 εκατ. βατελιών με στόχο τη στήριξη των τιμών και τη σταθεροποίηση της αγοράς.

Πόσο για «κόψουν» τα μέλη του ΟΠΕΚ+

Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι θα επεκτείνει την εθελοντική της περικοπή για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ από τη μεριά του επισήμανε ότι η εθελοντική περικοπή της Ρωσίας θα παραταθεί για το πρώτο τρίμηνο και θα φτάσει τα 500.000 bpd, συμπεριλαμβανομένων τόσο του αργού όσο και των προϊόντων πετρελαίου.

Ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα του συμφώνησε να μειώσει την παραγωγή κατά 50.000 bpd ενώ το Καζακστάν ανακοίνωσε ότι θα περικόψει επιπλέον 82.000 bpd το πρώτο τρίμηνο.

Επίσης η Αγκόλα θα περικόψει 1.110 bpd , το Κονγκό με 277 bpd και η Νιγηρία 1.500 bpd.

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Κουβέιτ, το Καζακστάν και η Αλγερία ήταν μεταξύ των παραγωγών που δήλωσαν ότι οι περικοπές θα αποκλιμακωθούν σταδιακά αφού οι συνθήκες της αγοράς το πρώτο τρίμηνο το επιτρέψουν.

Η επόμενη (37η) σύνοδος του ΟΠΕΚ + θα πραγματοποιηθεί την 1η Ιουνίου 2024 στη Βιέννη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή