Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών υποχώρησαν οι τιμές του καλαμποκιού, καθώς οι προμήθειες από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία αυξάνονται, ενώ η ζήτηση παραμένει στάσιμη.

Η εξέλιξη αυτή συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων, ανακουφίζοντας τους καταναλωτές, ωστόσο ενισχύει τις πιέσεις στους αγρότες που ανέμεναν να διαρκέσουν οι υψηλές τιμές.

Το καλαμπόκι, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για ζωοτροφές και για την παραγωγή αιθανόλης, διαπραγματεύεται κάτω από 4,50 δολάρια το μπουσέλ στο Σικάγο τις τελευταίες ημέρες, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2020. Τον Μάιο του περασμένου έτους διαπραγματευόταν πάνω από 8 δολάρια το μπουσέλ.

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στον πληθωρισμό τροφίμων – Πού οφείλεται το ράλι [γραφήματα]

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, η πτώση των τιμών, η οποία επήλθε αφότου οι αγρότες των ΗΠΑ επέκτειναν τις καλλιέργειές τους πέρυσι ως απάντηση στις υψηλές τιμές, τη στιγμή που η ζήτηση έπεφτε, έχει εξελιχθεί σε δωράκι για τα hedge funds, τα οποία αυξάνουν τα στοιχήματά τους για πτώση των τιμών.

«Οι προμήθειες έχουν αυξηθεί δραματικά ως αποτέλεσμα αυτής της μεγαλύτερης έκτασης, αλλά η ζήτηση παρέμεινε υποτονική», δήλωσε ο Michael Magdovitz, ανώτερος αναλυτής εμπορευμάτων στη Rabobank.

Πτωτική τάση

Η μείωση των τιμών έρχεται καθώς και άλλα βασικά γεωργικά προϊόντα, όπως το σιτάρι, πέφτουν από τα υψηλά του περασμένου έτους, σε μια αντιστροφή των τάσεων των τιμών που είχαν αυξήσει απότομα το κόστος των τροφίμων για τους καταναλωτές. Οι φθηνότερες ζωοτροφές σημαίνουν χαμηλότερο κόστος για τους παραγωγούς κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων και κατ΄ επέκταση φθηνότερα προϊόντα για τους καταναλωτές.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο, εκτόξευσε τις τιμές του καλαμποκιού και άλλων δημητριακών στα ύψη πέρυσι. Η ξηρασία σε περιοχές της Νότιας Αμερικής ως αποτέλεσμα του καιρικού φαινομένου La Niña παρεμπόδισε επίσης τη συγκομιδή σιτηρών, υποστηρίζοντας την αγορά.

Ως απάντηση στην αύξηση των τιμών, η ζήτηση για καλαμπόκι μειώθηκε πέρυσι για πρώτη φορά σε μια δεκαετία, υποχωρώντας κατά 3% μεταξύ 2022 και 2023.

Την ίδια στιγμή, οι αγρότες προσπάθησαν να εξαργυρώσουν την υψηλή τιμή της αγοράς φυτεύοντας περισσότερο καλαμπόκι. Νωρίτερα αυτόν το μήνα, κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι έχουν είχαν φυτευτεί επιπλέον 6 εκατομμύρια στρέμματα στη ζώνη καλαμποκιού των μεσοδυτικών πολιτιειών – η οποία περιλαμβάνει πολιτείες όπως το Μιζούρι και το Κεντάκι – ενώ οι αποδόσεις ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες.

Η προκύπτουσα άνοδος της προσφοράς και η πτώση της ζήτησης έχουν ωθήσει τις τιμές προς τα κάτω φέτος, αφήνοντας πολλούς αγρότες αντιμέτωπους με σημαντικές απώλειες.

Η ζήτηση στην Κίνα

Οι προμήθειες έχουν επίσης αυξηθεί καθώς η Ουκρανία επανέλαβε τις εξαγωγές σιτηρών μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία παρεμποδίστηκαν μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ τον Ιούλιο. Αυτό έδωσε στους μεγάλους εισαγωγείς, ειδικά στην Κίνα, μια εναλλακτική πηγή σιτηρών, σύμφωνα με την Argus AgriMarkets, μια υπηρεσία αναφοράς και ανάλυσης τιμών.

Οι άφθονες προμήθειες καλύφθηκαν με σταθερή ζήτηση. Οι παραγωγοί ζωοτροφών, που αγοράζουν μεγάλο μέρος του καλαμποκιού παγκοσμίως, έχουν δει την αγορά τους να περιορίζεται καθώς οι κτηνοτρόφοι στις ΗΠΑ αναγκάστηκαν να μειώσουν τα κοπάδια τους μετά από χρόνια ξηρασίας.

Σορτάρισμα

Τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου αυξάνουν τις αρνητικές θέσεις τους – στοιχήματα σε πτώση των τιμών – και περιορίζουν τις θέσεις αγοράς τους καθώς οι τιμές έχουν πέσει. Η καθαρή short θέση τους έχει πλέον ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της CME, του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στον κόσμο.

Ο αριθμός των κερδοσκοπικών εμπόρων που αγοράζουν options  σε καλαμπόκι έχει επίσης αυξηθεί, σύμφωνα με τον Tristan Fletcher, διευθύνοντα σύμβουλο της ChAI, μιας εταιρείας πρόβλεψης τιμών εμπορευμάτων που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό είναι «ένα ισχυρό πτωτικό σήμα» βραχυπρόθεσμα, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
ΥπΑΑΤ: Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
AGRO |

Τι προβλέπει το ν/σ για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων

 «Στόχος μας η εύρυθμη λειτουργία των υφιστάμενων Διεπαγγελματικών Οργανώσεων της χώρας, αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών για την σύσταση νέων», δήλωσε ο κ. Αυγενάκης