Σε αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας καλαμποκιού θα προχωρήσουν οι γεωργοί στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023, προσβλέποντας σε χαμηλότερες τιμές λιπασμάτων που απαιτούνται για την ανάπτυξη της συγκεκριμένες καλλιέργειας δημητριακών. Με αυτό τον τρόπο οι καλλιεργητές ελπίζουν να έχουν καλύτερες σοδειές, μετά από μια εκτεταμένη ξηρασία στα τέλη της περσινής γεωργικής σεζόν που έπληξε τη συγκομιδή σιτηρών και οδήγησε τις προμήθειες καλαμποκιού στη χώρα κοντά στο χαμηλό δεκαετίας.

Καλαμπόκι: Κίνδυνος να χαθεί μία δυναμική καλλιέργεια

Στην απόφαση αυτή για την επερχόμενη καλλιεργητική περίοδο δε φαίνεται να επιδρά ανασταλτικά το γεγονός ότι οι τιμές και η ζήτηση για τη σόγια ξεπέρασαν τις αντίστοιχες του καλαμποκιού την περασμένη χρονιά.

Μια μεγάλη συγκομιδή από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα καλαμποκιού στον κόσμο, σε συνδυασμό με μια πιο μέτρια ζήτηση, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται, θα μπορούσε να μειώσει περαιτέρω τις τιμές στο βασικό προϊόν που χρησιμοποιείται στα βιοκαύσιμα και τις ζωοτροφές που έχουν υποχωρήσει μετά την άνοδο σε υψηλό 10 ετών, όταν η Ρωσία εισέβαλε πριν από έναν χρόνο στην Ουκρανία, χώρα με ισχυρή παραγωγή καλαμποκιού.

Η μείωση του κόστους των λιπασμάτων στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 πυροδότησε ελπίδες ότι το καλαμπόκι θα ήταν κερδοφόρο το 2023, παρόλο που συνήθως απαιτεί πιο ενεργό τρόπο διαχείρισης και μεγαλύτερες οικονομικές επενδύσεις σε σχέση με την δεύτερη σε μέγεθος εσόδων σόγια στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές της S&P Global Commodity Insights προβλέπουν ότι οι αγρότες θα καλλιεργήσουν 90,5 εκατομμύρια στρέμματα καλαμποκιού το 2023, 2,2% περισσότερο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και μια πιο μέτρια αύξηση 0,6% σε σχέση με τη σόγια.

Χαμηλότερη ζήτηση

Οι αμερικανοί αγρότες εναλλάσσουν τις καλλιέργειές τους μεταξύ σόγιας και καλαμποκιού σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την υγεία του εδάφους. Αφού ευνόησαν τη σόγια πέρυσι, όταν οι τιμές των λιπασμάτων αυξήθηκαν, πολλοί πρόκειται να αφιερώσουν την πλειονότητα αυτών των χωραφιών στο καλαμπόκι.


Από την περσινή συγκομιδή, οι εξαγωγείς έχουν κλείσει πωλήσεις μόλις 24.038 εκατομμυρίων τόνων αμερικανικού καλαμποκιού, ποσότητα μειωμένη κατά 43% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας.

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση εξέδωσε την πιο πρόσφατη πρόβλεψή της για τις εξαγωγές καλαμποκιού για ολόκληρο το έτος: 48,9 εκατομμύρια τόνους, που ήταν 19,8% κάτω από την αρχική πρόβλεψη για τις εξαγωγές τον Μάιο του 2022.

Στο εσωτερικό μέτωπο, η κατανάλωση αμερικανικού καλαμποκιού υπολογίζεται σε χαμηλό επταετίας 304.561 εκατομμυρίων τόνων την περίοδο εμπορίας 2022/23, μειωμένη κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην αποδυνάμωση της ζήτησης για ζωοτροφές καθώς το ζωικό κεφάλαιο στις ΗΠΑ μειώθηκε σε χαμηλό 60 ετών, μετά και από ένα ξέσπασμα γρίπης των πτηνών που έπληξε τα εμπορικά κοπάδια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή