Τα προβλήματα της πολιτικής που εφαρμόζει η ηγεσία της Ε.Ε. για την πράσινη μετάβαση ανέδειξαν 21 εκπρόσωποι της βαριάς βιομηχανίας στην πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρ. Επιτροπής.

Η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος και αρμόδιος για την Κλιματική Αλλαγή κ. Μάρος Σέφκοβιτς συναντήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, για 6 με 7 ώρες με βαριά ονόματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Ανάμεσα τους οι CEO της BASF κ.κ. Μartin Brudermullen, της Lhaist Marcos Franca, της ArcelorMittal Geert Van Poelvoorde, Ευάγγελος Μυτιληναίος που εκπροσωπούσε τη Eurometaux, αλλά και επικεφαλής φορέων εκπροσώπησης κι άλλων ενεργοβόρων βιομηχανιών.

«Δώστε κίνητρα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία» – Νέα παρέμβαση Μυτιληναίου στις Βρυξέλλες

Πράσινη μετάβαση και λουκέτα…

Οι βιομήχανοι άνοιξαν τέσσερα θέματα στην ηγεσία της Ευρ. Επιτροπής και κυρίως έθιξαν το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης που επωμίζονται οι ενεργοβόρες βιομηχανίες χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η στήριξη των δραστηριοτήτων τους αλλά και ο ανταγωνισμός στις διεθνείς αγορές.

Χωρίς να αμφισβητούν την αναγκαιότητα και το στόχο της πράσινης μετάβασης υπογράμμισαν στην πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν ότι η βιομηχανία θα πρέπει να έχει ικανοποιητικό χρόνο αλλά και στήριξη για να μπορέσει να ανταποκριθεί και κυρίως να επιβιώσει στο μεσοδιάστημα, δηλαδή στις δεκαετίες που θα μεσολαβήσουν. Πηγές λένε ότι οι βιομήχανοι προειδοποίησαν πως, το κόστος των κλειστών εργοστασίων θα είναι πολύ μεγαλύτερο (με την ανεργία και τα επιδόματα για την αντιμετώπιση της, αλλά και την ύφεση που θα προκληθεί ως αποτέλεσμα) από το να χρηματοδοτηθούν λύσεις που θα συμβάλουν στην επιβίωση και στην ανάπτυξη.

Μάλιστα σε αυτή την κατεύθυνση οι σύνδεσμοι και οι ενώσεις προτίθενται να πραγματοποιήσουν μελέτες για να δείξουν αυτή την αντίθεση και το όφελος (cost benefit analysis).

Τιμές ηλεκτρισμού

Οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής φέρεται να υποστήριξε πως πλέον έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα. Ωστόσο, οι βιομήχανοι φέρονται να διαφώνησαν επισημαίνοντας πως οι τιμές είναι τριπλάσιες έναντι της περιόδου πριν την ενεργειακή κρίση.

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Επόμενο θέμα που άνοιξαν Ευρ. Επιτροπή και βιομηχανίες ήταν η ανάπτυξη και οι επενδύσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις και την αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων το κόστος παραγωγής των ΑΠΕ μπορεί να έχει επιλυθεί όχι όμως των δικτύων.
Στην παρατήρηση τους για το υψηλό κόστος και το χρόνο υλοποίησης των επενδύσεων, η ηγεσία της Κομισιόν φέρεται να παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχουν άμεσες λύσεις αν και το πρόβλημα είναι σε προτεραιότητα για την αντιμετώπιση του.

Υπερρύθμιση

Οι βιομήχανοι έθιξαν και το ζήτημα των χιλιάδων διατάξεων για τη συμμόρφωση των εταιρειών όπως για θέματα ESG κλπ. Μάλιστα κάποιοι έκαναν λογο για 14.500 νομοθετικά κείμενα που πρέπει να διαχειρίζονται ετησίως και αυτό είναι μη βιώσιμο.
Στην επόμενη θητεία της Κομισιόν, φέρονται να υποσχέθηκαν η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος θα γίνει προσπάθεια για απλοποίησης της νομοθεσίας.

Green Pool

O κ. Μυτιληναίος φέρεται να ανέδειξε το θέμα του Green Pool δηλαδή της στήριξης που πρέπει να έχουν οι βιομηχανίες για το επιπλέον κόστος της σύναψης PPAs με ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ. Ο πρόεδρος της Eurometaux αφού τόνισε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Βιομηχανία επεσήμανε ως λύση το Green Pool και την άμεση ανάγκη υιοθέτησής του. Υπήρξε υποστήριξη και από άλλους βιομήχανους. .

Η Κομισιόν λένε οι πληροφορίες δεσμεύτηκε να δουν το μέτρο και είναι στο τραπέζι. Ο κ. Μυτιληναίος μάλιστα σημείωσε τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης που έχει φέρει στο τραπέζι τη λύση, την οποία μάλιστα περιμένουν πολλές πλέον κυβερνήσεις και επιχειρήσεις, προς υιοθέτηση και υλοποίηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια