Για δεύτερη φορά στα 60 της η Δωδώνη άλλαξε χέρια, με τον έλεγχο της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας να περνά στη CVC Capital Partners, ιδιοκτήτρια του ομίλου Vivartia. Το αμερικανικό fund έχοντας ήδη το 78% της Δωδώνη εδώ και δυόμισι χρόνια προχώρησε στην απόκτηση και του υπόλοιπου 22%, με το fund της SI Foods, που ελέγχεται από Ρώσους, να αποχωρεί οριστικά, 11 χρόνια μετά την εξαγορά της εταιρείας.

Πρόκειται μάλλον για ένα «σύμφωνο συμβίωσης» και όχι για ένα «γάμο», καθώς η Δωδώνη δεν θα συγχωνευτεί σε ένα κοινό εταιρικό σχήμα με τη ΔΕΛΤΑ υπό την ομπρέλα της Vivartia.

Vivartia: Απέκτησε τον έλεγχο της γαλακτοβιομηχανίας Δώδωνη

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, η Dairy Holdings, ο κλάδος δραστηριότητας της Vivartia που σχετίζεται με τα γαλακτοκομικά, θα έχει πλέον στον έλεγχό της τρεις εταιρικές οντότητες: τη ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, τη Δωδώνη Ελλάδος και τη Δωδώνη Κύπρου.

Κάτω από τον έλεγχο της ΔΕΛΤΑ βρίσκονται ακόμη τρεις εταιρείες: η Κουρέλλας, με δραστηριότητα στην παραγωγή βιολογικών γαλακτοκομικών και φυτικών (plant-based) προϊόντων, η Δανιήλ Σ. Γκατένιο & Υιός που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, με χαρακτηριστικό το ιρλανδικό Ρεγκάτο και η προσφάτως αποκτηθείσα Cold Sin, η οποία αποτελεί τον επίσημο εθνικό διανομέα παγωτών της εταιρείας Mars Hellas Α.Ε., επίσημο διανομέα των παγωτών της εταιρείας General Mills A.E. (Häagen-Dazs) και αποκλειστικό διανομέα της Sammontana SPA για την Ελλάδα και Κύπρο, μέσα από ένα δίκτυο 12.000 ψυγείων που καλύπτει ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι εταιρείες θα λειτουργούν αυτόνομα, με διατήρηση (προς το παρόν;) των διοικητικών ομάδων.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το deal της εξαγοράς του εναπομείναντος ποσοστού της Δωδώνης θα ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα 30-60 ημερών όταν δηλαδή θα καταβληθεί το σχετικό τίμημα, το ύψος του οποίου δεν έχει γνωστοποιηθεί. Η χρηματοδότηση της σχετικής συμφωνίας έγινε με τραπεζικό δανεισμό.

Ποιος είναι ο στόχος

Ο στόχος της πλήρους εξαγοράς της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, μια κίνηση προδιαγεγραμμένη ήδη από το 2021, είναι να μεγιστοποιηθούν οι συνέργειες μεταξύ των εταιρειών της Dairy Holdings σε πολλαπλά επίπεδα (ζώνη γάλακτος, ζωοτροφές, προμήθειες υλικών συσκευασίας, παραγωγικές μονάδες κ.λπ.), προκειμένου να διαχυθεί η ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

Την ίδια ώρα, η απόκτηση του 100% της Δωδώνη δίνει νέες προοπτικές στη δραστηριότητα των γαλακτοκομικών του ομίλου της Vivartia.

Έχοντας ήδη ηγετικά μερίδια στην κατηγορία του γάλακτος με την ΔΕΛΤΑ, μέσω της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας αποκτά και θέση leader στη φέτα, του κορυφαίου ελληνικού τυριού από πλευράς πωλήσεων και εξαγωγικής δυναμικής. Ταυτόχρονα αποκτά σοβαρό έρεισμα και στο χαλούμι, ένα τυρί με υψηλές εξαγωγικές πωλήσεις, καθώς η εξαγορασθείσα εταιρεία διαθέτει από το 2016 εργοστάσιο παραγωγής στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα για τη Δωδώνη ανοίγονται νέοι ορίζοντες, καθώς η Vivartia έχει ισχυρή παρουσία στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων, τόσο στη λιανική όσο και στον κλάδο Ho.Re.Ca. Άλλωστε η δυναμική των κεφαλαίων του αμερικάνικου fund CVC αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια και τη ρευστότητα της εταιρείας, ενισχύοντας τους αναπτυξιακούς της σχεδιασμούς εντός και εκτός συνόρων.

Από την χρεοκοπία στα ράφια όλου του κόσμου

H Αγροτική Βιομηχανία Γάλακτος Ηπείρου ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. ιδρύθηκε στις 17 Απριλίου του 1963 από την Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος και τις 6 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου.

Τότε ήταν μια μικρή μονάδα παστερίωσης φρέσκου γάλακτος, η οποία εξυπηρετούσε αποκλειστικά τις ανάγκες των κατοίκων της πόλης των Ιωαννίνων συλλέγοντας αγελαδινό γάλα από μικρές μονάδες της περιοχής.

H SI Foods εξαγόρασε τη Δωδώνη το 2012 από την Αγροτική Τράπεζα, όταν η τελευταία είχε τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης.

Μέχρι την ιδιωτικοποίησή της το 2012, η γαλακτοβιομηχανία παρουσίασε την υψηλότερη κερδοφορία της το 2006 (κέρδη προ φόρων 5.360.000 ευρώ και καθαρά κέρδη 4.560.000 ευρώ).

Ωστόσο εν μέσω μνημονίων, η Δωδώνη, ο μεγαλύτερος παραγωγός φέτας στην Ελλάδα, ήταν κοντά στη χρεοκοπία με σημαντικά αδιάθετα αποθέματα, υψηλά χρέη σε τράπεζες και αγρότες και έχοντας υποστεί τις συνέπειες μακροχρόνιας αποεπένδυσης.

Οι Ρώσοι επενδυτές ανέπτυξαν ένα φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο σχέδιο αναδιάρθρωσης για την εξυγίανση της εταιρείας επιτυγχάνοντας παράλληλα η Δωδώνη να καταστεί μία από τις κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες, όσον αφορά στη βιωσιμότητα (sustainability), στον κόσμο.

Για το 2022, ο τζίρος της εταιρείας κινήθηκε ανοδικά εξαιτίας και της πληθωριστικής αύξησης των τιμών, ωστόσο εμφάνισε ζημιές από κέρδη λόγω και του υψηλού κόστους των τιμών στις πρώτες ύλες.

Συγκεκριμένα οι πωλήσεις της μητρικής παρουσίασαν αύξηση 11% στα 132,675 εκατ. ευρώ και 6% του ομίλου στα 149,938 εκατ. ευρώ.

Οι ζημιές προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 4,9 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,968 εκατ. ευρώ, και οι καθαρές ζημιές στα 4,5 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,254 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και για τη μητρική οι προ φόρων ζημιές άγγιξαν τα 1,622 εκατ. ευρώ από κέρδη 2,435 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημιές του ομίλου στα 1,454 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,771 εκατ. ευρώ.

Με θετικό πρόσημο το 2023

Εφέτος η Δωδώνη επέκτεινε περαιτέρω τις δραστηριότητές της προχωρώντας σε επενδύσεις περίπου 7 εκατ. ευρώ για να ενισχύσει τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις και τη θέση της στο ράφι.

Το εργοστάσιο της στα Ιωάννινα διαθέτει γραμμές παραγωγής για σκληρά τυριά, φέτα και γιαούρτι, ενώ το εργοστάσιο στη Θήβα παράγει τη φέτα Παρνασσός, Πλαταιών και τα παραδοσιακά γιαούρτια.

Το μερίδιο των εξαγωγών της εταιρείας φτάνει το 50% με τα προϊόντα της να φθάνουν σε 55 χώρες σε όλες τις ηπείρους.

Η φετινή χρήση αναμένεται να ολοκληρωθεί με μικρή βελτίωση σε επίπεδο μεγεθών, καθώς το λειτουργικό κόστος μειώθηκε κατά περίπου 30% σε σχέση με πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις