Κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με την κυβέρνηση να θεωρεί πως κάνει ένα σοβαρό βήμα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, «το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να περιορίσει με 11 διαφορετικούς τρόπους το πρόβλημα της φοροδιαφυγής» όμως οι αντιδράσεις μεγαλώνουν με τους ελεύθερους επαγγελματίες να σέρνουν το «κάρο» των κινητοποιήσεων.

Διπλή φάκα για χιλιάδες επαγγελματίες με το νέο φορολογικό

Το 2024 προμηνύεται έτος ανατροπών για πάνω από 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις.

Ο νέος λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν για τα φετινά εισοδήματα θα κρύβει εκπλήξεις καθώς 473.000 επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο 1.444 ευρώ κατά μέσο όρο, 138.000 θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται κατά 560 ευρώ κατά μέσο όρο ενώ 124.000 δεν θα δουν καμία αλλαγή στη φορολογική τους επιβάρυνση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα κάτω από το εισόδημα του μισθωτού, ο οποίος αμείβεται με τον κατώτατο μισθό και  ειδικά 170.000 ελεύθεροι επαγγελματίες (το 27%) δηλώνει συστηματικά τα τελευταία 5 χρόνια ζημιές.

Μέσα σε κλίμα αναβρασμού ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εστιάζοντας σε ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία.

Υπάρχει φοροδιαφυγή αλλά πώς αντιμετωπίζεται;

To θέμα της φοροδιαφυγής ερεύνησε η δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» με τους ερωτηθέντες να τη θεωρούν σοβαρό πρόβλημα σε ποσοστό 87,9% ενώ στην αξιολόγηση του νέου φορολογικού νοµοσχεδίου το 59,8% πιστεύει πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση ενώ το 47,7% θεωρεί πως θα είναι αποτελεσματικό και θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή.

Το γκάλοπ εστιάζει και στον φόρο των ελεύθερων επαγγελματιών ειδικά. Το 62,5% πιστεύει ότι ο φόρος πρέπει να αυξάνεται όσο μεγαλύτερος είναι ο τζίρος και όσο περισσότεροι είναι οι υπάλληλοι που απασχολεί μια επιχείρηση κόντρα στο «οριζόντιο» μέτρο της κυβέρνησης.

Μόνο το 27% θεωρεί πως ο φόρος πρέπει να είναι σταθερός, ανεξάρτητα από τον τζίρο και τους υπαλλήλους που απασχολεί μια επιχείρηση.

Για τους σκοπούς της ερευνητικής διαδικασίας και την εξαγωγή συµπερασµάτων, η έρευνα χωρίστηκε σε δύο θεµατικές ενότητες. Η πρώτη αφορά την αντίληψη των ερωτηθέντων για τη φοροδιαφυγή, προκειµένου να αποτυπωθούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσµατικά οι στάσεις και οι απόψεις των πολιτών απέναντι στο φαινόµενο αυτό στην Ελλάδα. Η δεύτερη ενότητα αποτελείται από ερωτήσεις που εστιάζουν στην αντίληψη των πολιτών, κατά τη δεδοµένη χρονική περίοδο, για το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο.

Νωρίτερα, αυτήν την εβδομάδα, τη συντριπτική αντίθεσή τους στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης εξέφρασαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα της OpinionPoll [λεκανοπέδιο της Αττικής] για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ειδικότερα στην έρευνα οι ερωτώμενοι απάντησαν τα ακόλουθα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση:

-Το 70,8% θεωρεί ότι με την Φορολογική Μεταρρύθμιση η Κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περιορίσει συνολικά την φοροδιαφυγή ενώ το 25,9% έχει αντίθετη άποψη. Στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες τα ποσοστά αυτά γίνονται αντίστοιχα 67% έναντι 30,4%.

-Το 84,1% κρίνει ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα περάσουν σχετικά στο απυρόβλητο, ενώ το 11.8% έχει την άποψη ότι τα μεγάλα εισοδήματα θα φορολογηθούν δίκαια (83,6% και 12% και αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).

-Το 82% απαντά ότι η Πολιτεία πρέπει να εντοπίσει αυτούς που πραγματικά φοροδιαφεύγουν και το 15.5% ότι θα πρέπει να πάρει οριζόντια μέτρα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ( 86% και 9,9% αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες)

-Συνολικά το 50,2% πιστεύει ότι η φοροδιαφυγή θα παταχθεί αποτελεσματικά με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ψηφιακών εργαλείων και την παροχή κινήτρων στους καταναλωτές για την συλλογή αποδείξεων, με το 47,6% να έχει αντίθετη άποψη( 50,5% και 47% αντίστοιχα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες).

-Το 46.6% να έχει αρνητική άποψη για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ το 43% έχει συνολικά θετική άποψη. Ανάμεσα στους επαγγελματίες/ επιχειρηματίες τα ποσοστά αυτά γίνονται, 66% και 28,9% αντίστοιχα).

Ξανά στους δρόμους οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Στο μεταξύ, η Συντονιστική Επιτροπή των Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων, οριστικοποίησε μετά από σύσκεψη την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, στο Σύνταγμα.

Στην σύσκεψη της Συντονιστικής ανακοινώθηκε και η στήριξη τόσο από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) όσο και από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ).

Στην ανακοίνωσή της, η Συντονιστική, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «…Εάν, πράγματι, η κυβέρνηση επιδιώκει την καταπολέμηση της  φοροδιαφυγής, οφείλει να αξιοποιήσει τα σύγχρονα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κλπ) και να μην καταφεύγει σε αναχρονιστικές πρακτικές θέσπισης τεκμηρίων, που ενεργούν άδικα και ισοπεδωτικά…».

Προς έλεγχο όσοι αμφισβητούν το τεκμαρτό εισόδημα

Θυμίζουμε πως η πιο μεγάλη ανατροπή μετά τη διαβούλευση για το νομοσχέδιο, όπως άφησε να διαφανεί ο υπουργός Οικονομικών, έρχεται στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης.

«Δεν θα ισχύει το τεκμαρτό εισόδημα για τους ελευθέρους επαγγελματίες που θέλουν να ελεγχθούν» δήλωσε (ΣΚΑΪ) πριν τρεις ημέρες ο Κωστής Χατζηδάκης.

Όμως, όσοι κάνουν χρήση του δικαιώματος ένστασης και επιμένουν ότι το πραγματικό εισόδημά τους είναι μικρότερο από το ελάχιστο τεκμαρτό που ορίζει για αυτούς η Εφορία, άμεσα θέτουν τον εαυτό τους προς έλεγχο κατά προτεραιότητα, ώστε να αποδείξουν ότι δεν ψεύδονται.

Επίσης, στις αλλαγές θα περιλαμβάνεται η μείωση, στο μισό, του τέλους επιτηδεύματος.

Πηγη In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax