Την ανάγκη η βιομηχανία να αναλάβει πρωτοβουλίες για την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή αποδοτικότητα τονίζει με συνέντευξή του στον ΟΤ ο κ. Joris Cocquyt, επικεφαλής των Διεθνών Πωλήσεων των Βιομηχανικών Συστημάτων Κίνησης της ABB.

Ο κ. Cocquyt με αφορμή τη συμμετοχή του στο βιομηχανικό συνέδριο του ΣΕΒ στις 9 Οκτωβρίου, μίλησε για τις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και για την προσαρμογή των βιομηχανιών στις απαιτήσεις της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Η ενεργειακή αποδοτικότητα στις ΜμΕ «κλειδί» για οικονομική ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Κύριε Cocquyt, η ABB είναι μία από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές βιομηχανίες στην παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων για την ενεργειακή αποδοτικότητα των επιχειρήσεων. Από την εμπειρία σας, οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας;

«Αυτό μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη βιομηχανία και τη γεωγραφική τοποθεσία. Παρ’ όλα αυτά, έχουν προκύψει ορισμένα ενδιαφέροντα αποτελέσματα από την έρευνα που πραγματοποιήσαμε το 2022 για τις επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα. Μέσα από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.000 επιχειρήσεις και 13 χώρες, προέκυψε ότι 97% επενδύουν ή σχεδιάζουν να επενδύσουν στην ενεργειακή αποδοτικότητα, ενώ το 89% θα αυξήσει τις επενδύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυτό δείχνει ότι το μήνυμα της ενεργειακής αποδοτικότητας αντηχεί ήδη στη βιομηχανία. Συγκεκριμένα, τα βιομηχανικά συστήματα κίνησης εξασφαλίζουν μεγάλη προοπτική ενεργειακής αποδοτικότητας. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αναβαθμίζουν τον εξοπλισμό τους σε εξοπλισμό βέλτιστης ενεργειακής αποδοτικότητας, όπως υψηλής αποδοτικότητας ηλεκτροκινητήρες που ελέγχονται από ρυθμιστές στροφών.

Η έρευνα αναδεικνύει επίσης σημεία προβληματισμού. Μισοί από τους ερωτηθέντες όρισαν το κόστος ως το μεγαλύτερο εμπόδιό τους στον δρόμο για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, ενώ το 37% θεωρεί ότι ο χρόνος μη λειτουργίας είναι επίσης ένα σημαντικό εμπόδιο. Επίσης άξιο προβληματισμού είναι το γεγονός ότι μόλις το 41% των ερωτηθέντων θεωρεί πως έχει όλη την απαιτούμενη πληροφορία σχετικά με τα μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να συμβάλουμε στο να κατανοήσει η βιομηχανία ότι η ανάγκη για “Net Zero” εκπομπές δεν σημαίνει μηδενικό κόστος, “net cost”».

Η ΕΕ βρέθηκε με την «πλάτη στον τοίχο» απέναντι στο πακέτο IRA των ΗΠΑ. Μπορεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος και να ενισχυθούν και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για «πράσινες» επενδύσεις;

«Υπάρχει η σημαντική πρωτοβουλία της ΕΕ μέσα από το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που αναφέρεται επίσης ως επενδυτικό σχέδιο “Βιώσιμη Ευρώπη”. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην οικονομική συμβολή και ενίσχυση της πράσινης μετάβασης, υποστηρίζοντας τις περιοχές και τις κοινωνίες που επηρεάζονται περισσότερο.

Παρ’ όλα αυτά, δεν αρκεί να βασιστούμε σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Η βιομηχανία χρειάζεται να αναλάβει δράση και την ευθύνη για αυτές τις δραστηριότητές. Αυτός είναι ο λόγος που η ABB έχει ιδρύσει το Κίνημα Ενεργειακής Αποδοτικότητας https://www.energyefficiencymovement.com/en/ . Αυτό το κίνημα ενώνει όλους τους ενδιαφερομένους με στόχο την καινοτομία και τη δημιουργία δράσεων για ένα πιο βιώσιμο μέλλον».

Η τεχνητή νοημοσύνη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των βιομηχανιών απειλούν τις θέσεις εργασίας;

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται συνεχώς, δημιουργώντας συνεχώς αλλαγές. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας καθώς θα αυξήσει τη ζήτηση, θα ενισχύσει τις ανθρώπινες δυνατότητες και θα ενισχύσει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη έρευνα, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ανέδειξε ότι σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις που συμμετείχαν αναμένουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας ενώ το 23% αναμένει να εκτοπίσει κάποιες θέσεις εργασίας. Αλλες μελέτες δείχνουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυτοματοποιήσει πολλές επαναλαμβανόμενες εργασίες χαμηλών προσόντων.

Στην ABB θεωρούμε ότι με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και την ψηφιακή μετάβαση, μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα επιχειρηματικά μοντέλα σε ένα οικοσύστημα που συμπεριλαμβάνει τελικούς χρήστες, συνεργάτες και κατασκευαστές μηχανημάτων (OEMs). Εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας, στοχεύουμε να μπορούμε να προσφέρουμε προτάσεις με προβλέψιμη αξία και να επιταχύνουμε τη διαδικασία εύρεσης λύσεων. Αξιοποιώντας την εξειδίκευσή μας και το ανθρώπινο δυναμικό μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερη αξία και να καταφέρουμε επιδόσεις ανώτατου επιπέδου. Αυτό με τη σειρά του δίνει τη δυνατότητα στη βιομηχανία να θέσει υψηλότερους στόχους ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus