Ένα από τα ισχυρότερα ράλι ανόδου των τελευταίων ετών έχει τροφοδοτήσει η προσδοκία ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει αργά ή γρήγορα στην αλλαγή της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της, με τον χρυσό να φτάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αλλά και τα κρυπτονομίσματα να ξαναβρίσκουν μια θέση στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών, μετά από αρκετούς μήνες αναταράξεων.

Ο χρυσός διέσπασε ανοδικά νωρίτερα σήμερα τα επίπεδα των 2.100 δολαρίων ανά ουγκιά, με τις προοπτικές ενός αδύναμου δολαρίου να επαναφέρουν τη λάμψη στο κατ’ εξοχήν asset – καταφύγιο, ενώ και το Bitcoin έχει κάνει ένα εντυπωσιακό ράλι ανόδου, χωρίς διόρθωση για πάνω από 100 ημέρες, επωφελούμενο κι αυτό από την πιθανότητα η Federal Reserve να αρχίσει να χαλαρώνει το κόστος δανεισμού. Οι αγορές τιμολογούν τώρα πιθανότητα 70% για μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, όπως έδειξε το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

Ό,τι λάμπει είναι μόνο χρυσός: Νέο ρεκόρ πάνω από τις 2.100 δολάρια

Ο ρόλος των επιτοκίων

Παραδοσιακά τα μέταλλα και τα κρυπτονομίσματα ευνοούνται από την χαλαρή νομισματική πολιτική. Και η αγορά έχει αρχίσει να τοποθετείται σε ένα σενάριο μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της, Jerome Powell, έκαμψε αυτές τις προσδοκίες κατά την πρόσφατη ομιλία του την 1η Δεκεμβρίου. «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για μείωση των επιτοκίων αυτή τη στιγμή», ανέφερε τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα «κρατήσει περιοριστική πολιτική» έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στο 2%. .

Οι αγορές όμως έκαναν τη διαφορά, εκλαμβάνοντας τα σχόλια του Powell ως σήμα ότι η Fed πιθανότατα θα έχει ολοκληρώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων προς το παρόν. Την εκτίμηση αυτή τροφοδότησαν και τα τελευταία στοιχεία από την οικονομική δραστηριότητα, τα οποία έδειξαν σημάδια αδυναμίας.

Φωτιά στο Bitcoin – Άλμα 145% το 2023

Πάνω από το ψυχολογικό όριο των 4ο χιλ. δολαρίων βρίσκεται πλέον το bitcoin, για πρώτη φορά φέτος, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες για την έγκριση ενός αμοιβαίου κεφαλαίου διαπραγματεύσιμου στο χρηματιστήριο. Σημαντική ώθηση στο κρυπτονόμισμα δίνει και η εκτίμηση ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σχετικά σύντομα σε μειώσεις επιτοκίων.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο βρίσκεται σε υψηλά 19 μηνών και στα 41.520 δολάρια, με βάση τα στοιχεία της Coin Metrics. Έχοντας κάνει ένα ράλι ανόδου άνω του 145% από την αρχή του έτους, σήμερα είναι η πρώτη φορά από τον Μάιο του 2022 που το bitcoin ξεπέρασε το επίπεδο των 40.000 δολαρίων.

Προσπάθεια να ξεπεραστούν τα σκάνδαλα

Η ανάκαμψη του κρυπτονομίσματος έρχεται μετά από πλήθος σκανδάλων που συγκλόνισαν την αγορά, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης της πλατφόρμας κρυπτογράφησης FTX τον Νοέμβριο του περασμένου έτους. Τον περασμένο μήνα, ο ιδρυτής της FTX, Bankman-Fried, κρίθηκε ένοχος και για τις επτά ποινικές κατηγορίες που ασκήθηκαν εναντίον του σχετικά με την κατάρρευση της αυτοκρατορίας κρυπτονομισμάτων του.

«Τώρα που τα 40.000 δολάρια δοκιμάστηκαν και πάλι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 19 μήνες, τα 48.000 και 52.000 δολάρια φαίνονται να είναι τα επόμενα σημαντικά επίπεδα», δήλωσε ο Antoni Trenchev, συνιδρυτής της εταιρείας ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Nexo.

Πολλές προσδοκίες για το αμοιβαίο

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αξιωματούχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ συναντήθηκαν με εκπροσώπους των Grayscale, BlackRock και Nasdaq την περασμένη εβδομάδα, όταν και συζήτησαν την πιθανή μετατροπή του Grayscale Bitcoin Trust σε ETF. Η SEC είχε μπλοκάρει στο παρελθόν αυτήν την κίνηση, αλλά η Grayscale προσέφυγε στο δικαστήριο και πέτυχε την αμφισβήτηση της απόφασης.

Αυτό ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στην αγορά ότι ένα ETF bitcoin μπορεί τελικά να εγκριθεί, ανεβάζοντας την τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο. «Το πόσο γρήγορα θα φτάσει το Bitcoin προς τα 50.000 δολάρια μπορεί να εξαρτηθεί από το πότε θα εγκριθεί ένα spot-Bitcoin ETF και ακόμη και τότε, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι το πολυαναμενόμενο νεύμα από την SEC θα βάλει επιταχύνει την ζήτηση για το κρυπτονόμισμα», ανέφερε ο Trenchev.

Αναμενόμενη η διόρθωση

Όσοι σκοπεύουν να ανέβουν στο άρμα των cryptos πάντως, θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ότι θα έλθει αργά ή γρήγορα κάποια διόρθωση. Αυτό επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές τους κλάδου, καθώς η 11μηνη δυναμική που έχει ανακτήσει θα χρειαστεί κάποια περίοδο αφομοίωσης.

Ο James Edwards, αναλυτής κρυπτονομισμάτων στο Finder, είπε ότι «λογικά», η έγκριση ενός spot Bitcoin ETF θα πρέπει να πυροδοτήσει ένα κύμα πωλήσεων. Είναι το κλασικό ρητό της Wall Street που ένα στοιχείο ανεβαίνει στην… φήμη και πέφτει μόλις έρθει η είδηση.

«Αγοράστε στη φήμη, πουλήστε στις ειδήσεις» είναι μια φράση που περιγράφει μια κατάσταση όπου μια μετοχή ή ένα περιουσιακό στοιχείο αυξάνεται πριν από αναμενόμενα θετικά νέα ή γεγονότα, αλλά πέφτει μόλις επιβεβαιωθεί η είδηση ή συμβεί το γεγονός.

«Η ιδέα ότι αυτό θα οδηγήσει σε εκτεταμένες θεσμικές αγορές την πρώτη ημέρα είναι λίγο πολύ αισιόδοξη», εξήγησε ο Edwards, προσθέτοντας ότι είναι απίθανο οι διαχειριστές κεφαλαίων να «αφήσουν τα κέρδη τους σε ένα ριψοκίνδυνο περιουσιακό στοιχείο». «Μπορεί να περάσουν μήνες – αν όχι χρόνια – μέχρι να δούμε πραγματικά ισχυρές εισροές», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος και ο Ryan McMillin, επικεφαλής επενδύσεων στη Merkle Tree, ο οποίος παραδέχεται ότι ενώ το Bitcoin δεν έχει δει διόρθωση για περισσότερες από 100 ημέρες – που σημαίνει ότι ο κίνδυνος διόρθωσης αυξάνεται – μια είδηση για το ETF Bitcoin είναι επίσης ένας καλός λόγος για τη διόρθωση.

Από την άλλη όμως, ο CK Zheng, συνιδρυτής της επενδυτικής εταιρείας κρυπτονομισμάτων ZX Squared Capital πιστεύει ότι οποιαδήποτε πτώση θα είναι «ρηχή». «Περιμένουμε ότι οποιαδήποτε πτώση της αγοράς θα είναι ρηχή, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη για το BTC είναι ισχυρότερα από ποτέ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές