Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ τη Δευτέρα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τις τιμές spot να αγγίζουν τις 2.100 δολάρια.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του χρυσού θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά και το επόμενο έτος, καθώς η γεωπολιτική αβεβαιότητα, το πιθανόν ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ και οι προβλεπόμενες μειώσεις των επιτοκίων ενισχύουν τις τοποθετήσεις στο ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο.

Οι τιμές του κίτρινου μετάλλου αυξήθηκαν για δύο συνεχόμενους μήνες με τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων να ενισχύει τη ζήτηση για το ασφαλές περιουσιακό στοιχείο, ενώ οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων έδωσαν περαιτέρω στήριξη. Ο χρυσός τείνει να έχει καλές επιδόσεις σε περιόδους οικονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας λόγω της κατάστασής του ως αξιόπιστου αποθέματος αξίας.

Χρυσός: Πλώρη για νέο ρεκόρ – Στοιχήματα για ράλι στις 3.000 δολ.

«Η αναμενόμενη υποχώρηση τόσο του δολαρίου όσο και των επιτοκίων για το 2024 είναι βασικοί θετικοί μοχλοί για τον χρυσό», δήλωσε στο CNBC μέσω email ο επικεφαλής στρατηγικής αγορών, Παγκόσμιας Οικονομίας και Έρευνας Αγορών της UOB, Heng Koon How. Εκτίμησε ότι οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 2.200 δολάρια μέχρι το τέλος του 2024.

«Υπάρχει απλώς λιγότερη μόχλευση αυτή τη φορά σε σχέση με το 2011 στον χρυσό… ανεβάζοντας τις τιμές στις 2.100 δολάρια και λαμβάνοντας υπόψη τα 2.200 δολάρια/ουγγιά», δήλωσε από την πλευρά του ο Nicky Shiels, επικεφαλής στρατηγικής μετάλλων στην εταιρεία πολύτιμων μετάλλων MKS PAMP.

Το μόνο που λάμπει είναι χρυσός

Ειδικότερα, οι σποτ τιμές του χρυσού ανήλθαν σε νέο υψηλό ρεκόρ των 2.110,8 δολαρίων ανά ουγγιά τη Δευτέρα.

Ο Bart Melek, επικεφαλής στρατηγικών εμπορευμάτων στην TD Securities, αναμένει ότι οι τιμές του χρυσού θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 2.100 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με τις ισχυρές αγορές της κεντρικής τράπεζας να λειτουργούν ως βασικός καταλύτης για την τόνωση των τιμών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, το 24% όλων των κεντρικών τραπεζών σκοπεύουν να αυξήσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό τους επόμενους 12 μήνες, καθώς γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξες για το αμερικανικό δολάριο ως αποθεματικό ενεργητικό.

«Αυτό σημαίνει δυνητικά υψηλότερη ζήτηση από τον επίσημο τομέα τα επόμενα χρόνια», είπε ο Melek.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities