Με μικτά πρόσημα κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις εκτιμήσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής να κυριαρχούν στις κινήσεις των επενδυτών, με το βλέμμα σαφώς το 2024.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,03%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 1,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,25% στις 7.510 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,06% στις 16.407 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,18% στις 7.332 μονάδες.

Παρά το γεγονός ότι ο Νοέμβριος έδωσε νέα ώθηση στις αγορές παγκοσμίως, δεν είναι λίγα τα κεφάλαια που αναζητούν καταφύγιο στο χρυσό, υπό την προοπτική της αλλαγής της νομισματικής πολιτικής. Οι τιμές του χρυσού σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ σήμερα, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τις τιμές spot να αγγίζουν τα 2.100 δολάρια.

Ήρθαν οι «αρκούδες» σε χρυσό και bitcoin – Τι κρύβει το ράλι στα νέα καταφύγια των επενδυτών

Αβεβαιότητα

Οι αναλυτές αποδίδουν αυτήν την κίνηση στη γεωπολιτική αβεβαιότητα, το πιθανό ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ και τις ενδεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων ως περαιτέρω καταλύτες για τον χρυσό.

Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 17,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, από 16,5 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της χώρας Destatis.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 126,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, σημειώνοντας πτώση 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ήταν κατά 8,1% χαμηλότερες σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022. Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση και μειώθηκαν κατά 16,3% ετησίως και διαμορφώθηκαν στα 108,6 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές