Ημέρα διόρθωσης ήταν η σημερινή για τη Wall Street, μετά από πέντε εβδομάδες συνεχούς ανοδικής πορείας, με τον τεχνολογικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των πιέσεων, καθώς δεν είναι λίγα τα κεφάλαια που προχώρησαν σε κατοχύρωση κερδών.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,11% στις 36.204 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 0,54% στις 4.569 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,84% στις 14.185 μονάδες.

Eυρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Alaska Airlines σημείωσαν πτώση άνω του 15%, μετά την είδηση ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την ανταγωνιστική της Hawaiian Airlines έναντι 1,9 δισ. δολαρίων. Η κίνηση σηματοδοτεί μια προσπάθεια και των δύο αερομεταφορέων να επεκταθούν κατά μήκος της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ.

Πιέσεις και στις τεχνολογικές μετοχές, με τις Nvidia, Alphabet και Netflix να χάνουν πάνω από 2%. Από την άλλη, η Marathon Digital και η πλατφόρμα Riot κέρδισαν περισσότερο από 14% και 12%, αντίστοιχα, καθώς το bitcoin ξεπέρασε το όριο των 40.000 δολαρίων. Η Coinbase και η Microstrategy ενισχύθηκαν περισσότερο από 9% και 8%, αντίστοιχα.

Το πρόσφατο ράλι

«Η αφομοίωση είναι η λέξη της ημέρας», δήλωσε ο Tom Hainlin, ανώτερος στρατηγικός επενδυτής της U.S. Bank Asset Management. «Οι τομείς που ήταν πτωτικοί σήμερα είναι ουσιαστικά αυτοί που ώθησαν την αγορά για το μεγαλύτερο μέρος των 11 μηνών». Άλλωστε, ο S&P 500 βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022 την Παρασκευή, αυξάνοντας τα κέρδη του από την αρχή του έτους σε σχεδόν 20%.

Έτσι, η Wall Street προσπαθεί να διαχειριστεί τα ισχυρά κέρδη του τελευταίου διαστήματος που ήδη έχουν ωθήσει τους δείκτες σε υψηλά έτους. Η ανάκαμψη της αγοράς από τον Οκτώβριο ήρθε καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν όλο και περισσότερο ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος.

Οι επενδυτές διατήρησαν αυτή την πεποίθηση την περασμένη εβδομάδα, ακόμη και όταν ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell προσπάθησε να περιορίσει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων, λέγοντας ότι είναι «πρόωρο» να προβλεφθεί χαλάρωση στην πολιτική.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που βλέπουν το πρόσφατο ράλι ανόδου ως μη βιώσιμο. «Προς το παρόν τα πράγματα είναι υπερβολικά», είπε ο Adam Crisafulli, ιδρυτής της Vital Knowledge. «Η συζήτηση για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, τη Fed και τα κέρδη είναι πολύ δυαδική, αναγωγική και εύκολη».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Oppenheimer, John Stoltzfus, αναρωτήθηκε τι θα μπορούσε να σημαίνει ένα ράλι στα τέλη του 2023 για την αγορά το 2024. «Δεν είμαστε πτωτικοί», είπε στους πελάτες. Ωστόσο, «μπορούμε να θυμηθούμε μια τάση για ισχυρά ράλι προς το τέλος του έτους να αντιμετωπίζονται με κάποια αμφισβήτηση σχετικά με οποιονδήποτε καταλύτη κερδοφορίας», ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street