Μια από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες στην ιστορία από άποψη κερδών κατάφερε να κλείσει ο ιδιοκτήτης και επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής υπολογιστών στον κόσμο, ο Michael Dell, σε στενή συνεργασία με την επενδυτική εταιρεία Silver Lake. Μετά από σειρά ετών διαπραγματεύσεων και προετοιμασίας, ο Dell και η επενδυτική προχώρησαν σε μεγάλο και σύνθετο ντιλ που τους απέφερε συνολικά κέρδη που αγγίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ τα 70 δισ δολάρια.

Μάικλ Ντελ (Dell): Οι πελάτες μας απαιτούν να φύγουμε από την Κίνα

Πρόκειται για την πώλησης της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας VMware στην Broadcom, προς 92 δισ δολάρια. Στη μεγάλη αυτή συμφωνία που μόλις ολοκληρώθηκε έκαναν αφιέρωμα οι Financial Times, κάνοντας, λόγο για «βροχή μετρητών» που «έλουσαν» τον Dell και την Silver Lake, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Η πώληση απέφερε περισσότερα από 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά στους Silver Lake και Michael Dell, αποκρυσταλλώνοντας μέρος των συνδυασμένων κερδών των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Financial Times», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα για την εν λόγω πώληση.

Η Broadcom, παγκόσμιος ηγέτης τεχνολογίας που σχεδιάζει, αναπτύσσει και προμηθεύει λύσεις λογισμικού ημιαγωγών και υποδομών, ανακοίνωσε μόλις τώρα ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά της VMware μετά από μακρά περίδιο διαπραγματεύσεων. Η κοινή μετοχή της VMware θα πάψει πλέον να διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE).

Το μεγάλο στοίχημα

Οι δυο τους, ο Dell και η Silver Lake, ανέλαβαν μεγάλο στοίχημα πριν από μια δεκαετία όταν έβγαλαν από το χρηματιστήριο την εταιρεία προσωπικών υπολογιστών Dell Technologies. Στη συνέχεια, το 2016 η Dell Technologies εξαγόρασε τον τεχνολογικό όμιλο EMC πληρώνοντας 67 δισεκατομμύρια δολάρια. Το κορυφαίο περιουσιακό στοιχείο της EMC ήταν το 81% των μετοχών της στη VMware, εταιρείας εξειδικευμένης στο cloud computing, η οποία πουλήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Broadcom για 92 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το προφίλ της Silver Lake

Η Silver Lake, με 101 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, είναι αμερικανική εταιρεία private equity γνωστή για τις επενδύσεις της στην τεχνολογία. Ο Michael Dell διευθύνει την Dell Technologies, την οποία ίδρυσε το 1984 και σήμερα έχει ετήσιες πωλήσεις άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η πώληση της VMware «πρέπει να είναι μια από τις συμφωνίες της δεκαετίας», ανέφερε στους FT μεγάλος επενδυτής της Silver Lake ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Η Silver Lake επένδυσε συνολικά 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε Dell Technologies και VMware για συνδυασμένα μερίδια που τώρα αξίζουν περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των FT. Ο Michael Dell έβαλε περισσότερα από 6 δισ. δολάρια σε ίδια κεφάλαια και στις δύο εταιρείες για μερίδια που τώρα αξίζουν περίπου 60 δισ. δολάρια, αναφέρει επίσης η βρετανική εφημερίδα. Η εξαγορά της EMC είχε αμφισβητηθεί έντονα στη Wall Street, προκαλώντας κριτική από ακτιβιστές επενδυτές όπως ο Κάρλ Ίκαν.

Οι προοπτικές της Broadcom

Η εστίαση της Broadcom είναι να δώσει τη δυνατότητα στους εταιρικούς πελάτες να δημιουργήσουν και να εκσυγχρονίσουν τα ιδιωτικά και υβριδικά περιβάλλοντα cloud που χρησιμοποιούν, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Τώρα η Broadcom θα επενδύσει στο VMware Cloud Foundation, το λογισμικό που χρησιμεύει ως βάση για ιδιωτικά και υβριδικά cloud. Σταδιακά στην επένδυση της Broadcom στο VMware Cloud Foundation, η VMware θα προσφέρει πρόσθετο κατάλογο υπηρεσιών για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτιστοποίηση των περιβαλλόντων cloud και edge, συμπεριλαμβανομένου του VMware Tanzu για την επιτάχυνση της ανάπτυξης εφαρμογών, καθώς και υπηρεσιών Δικτύωσης Εφαρμογών (Load Balancing) και Advanced Security, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Broadcom.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Παρίσι 2024: Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux
Διεθνή |

Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τα ξενοδοχεία του Παρισιού για υπερμεγέθη Châteaux

Με τιμές ανταγωνιστικές με τα καλύτερα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας και χώρο για τη συνοδεία, τα ιστορικά αρχοντικά γύρω από το Παρίσι είναι οι πιο καυτές κρατήσεις αυτού του καλοκαιριού