«Κάθε οριζόντιο μέτρο το οποίο εισάγει ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος πάνω στο οποίο θα φορολογηθεί μια μερίδα πολιτών, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι κινείται σε λάθος κατεύθυνση». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) Γ. Πατούλης παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΙΣΑ για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Χατζηδάκης: «Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών»

Μιλώντας για τα συγκεκριμένα σημεία του νομοσχεδίου που χρειάζονται βελτιώσεις , σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, ο κ.Πατούλης επισήμανε:

  • Πρέπει να επεκταθούν τα είδη των εισοδημάτων που μειώνουν το ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος. Εκτός από τους μισθούς, τις συντάξεις και την αγροτική δραστηριότητα θα πρέπει να συμπεριληφθούν και άλλα εισοδήματα όπως ενοίκια, πρόσθετες αποδοχές που έχουν κάποιες ειδικές κατηγορίες όπως οι πανεπιστημιακοί ιατροί που ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα καθώς και τα κέρδη που έχουν οι επαγγελματίες που μετέχουν παράλληλα και σε εταιρείες.
  • Θεωρούμε λανθασμένο ο μέσος όρος του Κ.Α.Δ. ( Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας ) να λαμβάνει υπόψη τον τετραψήφιο κωδικό. Στην περίπτωση των ιατρικών υπηρεσιών ο μέσος όρος βγαίνει από το σύνολο των ιατρικών ειδικοτήτων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε ιατρικής ειδικότητας. Δεν έχουν τις ίδιες αμοιβές π.χ. οι χειρουργικές ειδικότητες με τις παθολογικές ειδικότητες ούτε έχουν τα ίδια έξοδα ένας αναισθησιολόγος που συνήθως δεν έχει ιατρείο με ένα μικροβιολόγο που έχει μηχανήματα και αναλώσιμα.
  •  Θεωρητικά είναι σωστή πρόβλεψη ότι όποιος θέλει να ανατρέψει το τεκμαιρόμενο κέρδος να ζητήσει έλεγχο πρακτικά όμως θα πρέπει να διευκρινιστεί με ποια διαδικασία θα γίνεται και τι θα ισχύει όταν προκύπτει ο υψηλός φόρος με βάση το τεκμαιρόμενο κέρδος και μέχρι να περαιωθεί ο έλεγχος. Θα βεβαιώνεται ο φόρος και μετά θα μπαίνουν οι προσαυξήσεις και θα δημιουργούνται προβλήματα με την φορολογική ενημερότητα του επαγγελματία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου; Όλοι γνωρίζουμε ότι οι συγκεκριμένες διαδικασίες μπορεί να καθυστερήσουν για μήνες οπότε δημιουργούνται και ανάλογα προβλήματα στον φορολογούμενα επαγγελματία.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ασφαλιστική ικανότητα: Ποιες ομάδες τη χάνουν – 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις αλλαγές από φέτος
Tax |

Ποιοι χάνουν την ασφαλιστική ικανότητα - Όλες οι αλλαγές σε 10 ερωτήσεις και απαντήσεις

Για ποιες ομάδες συνεχίζει να παρέχεται η κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο 2024-2025   Υπουργείο Εργασίας: Γιατί δεν μπορεί να παραταθεί για όλους η κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα