Ενώ από την ελληνική κεφαλαιαγορά έχουν αντληθεί 15 δισ. ευρώ περίπου από το 2019, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και την ίδια την οικονομία, το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχει αυξηθεί καθώς η χώρα θεωρείται πως έχει αλλάξει επίπεδο, προσφέροντας ένα από τα πιο βιώσιμα stories διαρθρωτικής ανάπτυξης.

Αυτό προκύπτει από τις συναντήσεις που είχαν προσφάτως επιχειρηματίες και κορυφαία στελέχη εισηγμένων, τραπεζίτες και αξιωματούχοι με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με διαχειριστές από περίπου 100 κορυφαία «επενδυτικά σπίτια» του πλανήτη που διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια άνω των 30 τρισ. δολ., στο επενδυτικό συνέδριο της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο.

Ελληνική οικονομία: Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τη Fitch

Τοποθετήσεις

Είναι χαρακτηριστικό πως κορυφαία «επενδυτικά σπίτια», όπως π.χ. η Capital Group, που είχαν πουλήσει τα πάντα κατά την περίοδο της ελληνικής κρίσης επανατοποθετούνται σταδιακά στη χώρα, όπως φάνηκε προσφάτως από την αγορά του 5,06% της Εθνικής Τράπεζας από την ίδια, ενώ άλλες τοπ εταιρείες διαχείρισης (Lazard Asset Management, RWC Wellington, BlackRock, Fidelity, Pictet, GQG Partners, Triton, Helikon Investments, GIC, Robeco, Norges, Discovery, Fiera Capital) αυξάνουν τις θέσεις τους σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εξάλλου, μιλώντας μαζί τους, τους διαβεβαίωσε μεταξύ άλλων πως έχοντας ισχυρή εντολή θα προωθήσει όλες τις δύσκολες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, για να διασφαλιστεί ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί θα έχει συνέχεια, ενώ επεσήμανε τα πλεονεκτήματα της χώρας, από τον ορυκτό της πλούτο ως τις προοπτικές να εξελιχθεί σε διαμετακομιστικό κόμβο για το εμπόριο, τονίζοντας και τις θετικές εξελίξεις σε μία σειρά από τομείς της οικονομίας.

Προκλήσεις και ευκαιρίες

Παράλληλα, επικεφαλής κορυφαίων εταιρειών αναφέρθηκαν στις προκλήσεις και στις ευκαιρίες στην αγορά της ενέργειας και στην πράσινη μετάβαση, ενώ για τις προοπτικές των τραπεζών αναφέρθηκαν οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών, με αρκετούς διαχειριστές πάντως να τοποθετούνται εδώ και καιρό στον κλάδο «παίζοντας» και το «γύρισμα» της ανάπτυξης της οικονομίας.

Σύμφωνα με στελέχη διεθνών οίκων, το επενδυτικό «στοίχημα» που «παίζουν» διεθνή κεφαλαία στην Ελλάδα βασίζεται στις εξής παραμέτρους:

Πρώτον, σε μία περίοδο που η διεθνής οικονομία επιβραδύνει, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει της ευρωζώνης τουλάχιστον ως το 2026, ενώ οι ροές των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και των κοινοτικών πόρων βάζουν τέλος σε μια μακρά περίοδο αποεπένδυσης 13 ετών.

Δεύτερον, υπάρχει καθαρός πολιτικός ορίζοντας, ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της ατζέντα, ενώ οι θετικές προοπτικές για τη χώρα δεν δείχνουν να έχουν, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, τα στοιχεία μιας βραχυχρόνιας «φούσκας», καθώς στηρίζονται στη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών.

Τρίτον, ένας «σκληρός πυρήνας» εταιρειών που επιβίωσαν από τη χρεοκοπία της χώρας και τις συνεχείς κρίσεις, διαθέτει πλέον ισχυρούς ισολογισμούς και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, με τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων να εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ εφέτος, ενώ οι αποτιμήσεις σε πολλές περιπτώσεις παραμένουν ελκυστικές.

Τέταρτον, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, υπάρχει καθαρός ορίζοντας και για την επερχόμενη τα επόμενα 2 χρόνια αναβάθμιση και του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές όπου τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται είναι σχεδόν 10 φορές περισσότερα. Τον ερχόμενο Ιούνιο η MSCI και τον Σεπτέμβριο η FTSE Russel, που αποτελούν τους κύριους παρόχους δεικτών, αλλά και προηγουμένως τον ερχόμενο Απρίλιο ο Dow Jones, θα μπορούσαν να εντάξουν σε μία ενδιάμεση κατηγορία «υπό παρακολούθηση» το ΧΑ πριν την τελική αναβάθμιση το 2025.

Το θέμα είναι βέβαια να αυξηθεί και η διασπορά των ελληνικών μετοχών και να εισαχθούν και νέες εταιρείες ώστε η εγχώρια αγορά να καταστεί πιο ρευστή. Μέχρι σήμερα, εφέτος έχουν αντληθεί από το Χρηματιστήριο 1,53 δισ. ευρώ, ή 3,24 δισ. ευρώ αν προστεθούν τα 29,8 εκατ. ευρώ από την επερχόμενη νέα εισαγωγή της Orilina Properties, η επερχόμενη έκδοση εταιρικού ομολόγου ως 100 εκατ. ευρώ της IDEAL Holdings και η επερχόμενη έκδοση retail ομολόγου της Inralot ύψους 130 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα τα ποσά που αντλήθηκαν από τις τράπεζες (€1,067 δισ. από Εθνική, €293,48 εκατ. από την Alpha Bank και €93,7 από τη Eurobank) από την αποεπένδυση του ΤΧΣ έφθασαν συνολικά τα 1,46 δισ. ευρώ.

Συνολικά από το 2019 αντλήθηκαν από την εγχώρια αγορά περί τα 15 δισ. ευρώ. Παράλληλα εφέτος, με εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης οι τράπεζες άντλησαν από τις αγορές 3,4 δισ. ευρώ, ενώ έχουν μπροστά τους ακόμη περίπου δύο χρόνια για να καλύψουν με νέες εκδόσεις τα περί τα 4 δισ. ευρώ απαιτήσεων σε δείκτες MREL.

Ενδιαφέρον

Παράλληλα μετά τις κινήσεις αποεπένδυσης του ΤΧΣ εφέτος, το ενδιαφέρον της αγοράς επικεντρώνεται το επόμενο διάστημα σε πιθανό placement για τη διάθεση από τους βασικούς μετόχους του 10% περίπου της Helleniq Energy, ενώ τον Φεβρουάριο προβλέπεται η δημόσια εγγραφή και η εισαγωγή-ορόσημο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο, μία μεγάλη εισαγωγή που μπορεί να τονώσει το επενδυτικό κλίμα προσελκύοντας και διεθνή κεφάλαια.

Επίσης αναμένεται η διάθεση του 27% της Πειραιώς από τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ και η διάθεση ποσοστού της Εθνικής (το ΤΧΣ ελέγχει ακόμη το 18,39% της τράπεζας) θα μπορούσε να εξεταστεί μετά από 6 μήνες από το τέλος του πρόσφατου placement της τράπεζας.

Πηγή: Έντυπη έκδοση ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επίδομα γένννησης: Τη Μ. Τρίτη 30 Απριλίου καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 58.912 μητέρες
Οικονομία |

Πότε πληρώνονται τα αναδρομικά του επιδόματος γέννησης σε 58.912 μητέρες

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, καταβάλλεται στις δικαιούχους χωρίς αυτές να υποβάλλουν νέα αίτηση ή  προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια