Mειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίοων 2,5 ετών οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο στέλνοντας σήμα χαλάρωσης της ισχυρής αγοράς εργασίας.

Οι κενές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας,  διαμορφώθηκαν σε 8,73 εκατ., σημειώνοντας μείωση κατά 617.000 ή 6,6%. Ο αριθμός ήταν πολύ χαμηλότερος από την εκτίμηση των 9,4 εκατομμυρίων από το Dow Jones και ο χαμηλότερος από τον Μάρτιο του 2021.

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν και τον Σεπτέμβριο οι κενές θέσεις εργασίας

Η μείωση των κενών θέσεων εργασίας έφερε την αναλογία των κενών θέσεων προς τους διαθέσιμους εργαζόμενους στο 1,3 προς 1, ένα επίπεδο που μόλις πριν από λίγους μήνες ήταν περίπου 2 προς 1.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την έκθεση, γνωστή ως Job Openings and Labor Turnover Survey (JOLTS), για ενδείξεις χαλάρωσης της εργασίας. Η Fed έχει αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2022 για να επιβραδύνει την αγορά εργασίας και να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ενώ οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν δραματικά, οι συνολικές προσλήψεις μειώθηκαν μόνο λίγο, ενώ οι απολύσεις και οι αποχωρήσεις ήταν ελαφρώς υψηλότερες. Οι παραιτήσεις, οι οποίες θεωρούνται μέτρο της εμπιστοσύνης των εργαζομένων στην ικανότητα να αλλάξουν δουλειά και να βρουν εύκολα άλλη, επίσης δεν μεταβλήθηκαν σχεδόν καθόλου.

Η ακτινογραφία ανά κλάδο

Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στους κλάδους της εκπαίδευσης και των υπηρεσιών  υγείας (-238.000). Ακολουθούν οι κλάδοι των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων (-217.000), της αναψυχή και της φιλοξενίας (-136.000) και του λιανικού εμπορίου (-102.000).

Η έκθεση JOLTS έρχεται  λίγες ημέρες πριν από την ανακοίνωση των προσλήψεων για τον Νοέμβριο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι προσλήψεις θα σημειώσουν αύξηση κατά 190.000 σύμφωνα με το Dow Jones.

Η αγορά εργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής της Fed.  Η μείωση των κενών θέσεων εργασίας θα είναι πιθανότατα ευπρόσδεκτη είδηση.

Η Fed πραγματοποιεί τη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της την επόμενη εβδομάδα, με τις αγορές να αναμένουν σε μεγάλο βαθμό ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα. Οι έμποροι στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων Fed Funds τιμολογούν ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα αρχίσουν τον Μάρτιο, με την προσδοκία ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό θα συνεχίσουν να δείχνουν πρόοδο και καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να αποκρούσει μια πιθανή επιβράδυνση ή ύφεση που θα ακολουθήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή