Σε υποβάθμιση τους outlook της πιστοληπτικής ικανότητας της κινεζικής οικονομίας σε αρνητικό από σταθερό, προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, εκτιμώντας ότι τα πακέτα στήριξης του Πεκίνου και τα πιθανά προγράμματα διάσωσης για τις τοπικές κυβερνήσεις και τις κρατικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε δεινή θέση, θα περιορίσουν τη δημοσιονομική, οικονομική και θεσμική ισχύ της Κίνας.

Η αναθεωρημένη προοπτική αντανακλά επίσης «υψηλότερους κινδύνους που σχετίζονται με τη χαμηλότερη μεσοπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και τη «συνεχιζόμενη συρρίκνωση του τομέα ακινήτων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Moody’s την Τρίτη.

Η Moody’s εκτιμά ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα αναπτυχθεί κατά 4,0% το 2024 και το 2025 πριν επιβραδυνθεί σε μέσο όρο ανάπτυξης 3,8% τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ανησυχίες

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,9% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, έναντι αύξησης 6,3% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Η χώρα αγωνίζεται να βγει πλήρως από την οικονομική ύφεση της πανδημίας, ενώ εργάζεται για να περιορίσει μια κρίση στον υπερχρεωμένο τομέα ακινήτων της, έναν από τους κύριους μοχλούς της οικονομίας της.

Η κίνηση υπογραμμίζει τις ανησυχίες για την αύξηση των επιπέδων χρέους και τον αντίκτυπο στην ευρύτερη ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, καθώς το Πεκίνο καταφεύγει σε δημοσιονομικά κίνητρα για να στηρίξει τις τοπικές κυβερνήσεις και να περιορίσει τη σπειροειδή κρίση χρέους μεταξύ των κατασκευαστών ακινήτων της χώρας.

Απογοήτευση του Πεκίνου

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση υποβάθμισης της Moody’s.

«Οι ανησυχίες της Moody’s για τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και τη δημοσιονομική βιωσιμότητα είναι περιττές», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση την Τρίτη. «Από την αρχή του τρέχοντος έτους, ενόψει της περίπλοκης και σοβαρής διεθνούς κατάστασης και στο πλαίσιο της ασταθούς παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και της εξασθένησης της δυναμικής, η μακροοικονομία της Κίνας συνέχισε να ανακάμπτει».

Η κεντρική κυβέρνηση δήλωσε στις 24 Οκτωβρίου ότι είχε επισημοποιήσει μια διαδικασία που επιτρέπει στις τοπικές κυβερνήσεις να δανείζονται κεφάλαια για το επόμενο έτος — αρχής γενομένης από το τρέχον τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή