Νέο σκάνδαλο ταλανίζει τον τραπεζικό κλάδο της Ελβετίας, καθώς μια μεγάλη ελβετική τράπεζα παραδέχεται ότι συνωμότησε με αμερικανούς φορολογούμενους και άλλους για να κρύψει πάνω από 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS).

Όπως γράφει το CNBC, η Banque Pictet, το τμήμα ιδιωτικής τραπεζικής του Ομίλου Pictet, συμφώνησε να πληρώσει περίπου 122,9 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση και κυρώσεις, σε συμφωνία με τους εισαγγελείς.

Εάν η τράπεζα συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας της, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναβάλει τη δίωξη για τρία χρόνια και στη συνέχεια θα απορρίψει την κατηγορία της εγκληματικής συνωμοσίας για εξαπάτηση της IRS.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μΜεταξύ 2008 και 2014, η τράπεζα είχε 1.637 λογαριασμούς για λογαριασμό Αμερικανών πελατών, οι οποίοι συλλογικά απέφευγαν περίπου 50,6 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους στις ΗΠΑ. Οι λογαριασμοί περιείχαν περισσότερα από 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από Αμερικανούς φορολογούμενους που διαχειριζόταν η τράπεζα κατά τη σχετική περίοδο.

Ως μέρος της συμφωνίας, η τράπεζα συμφώνησε επίσης να συνεργαστεί στη συνεχιζόμενη έρευνα για τον εντοπισμό κι άλλων κρυφών τραπεζικών λογαριασμών.

«Η εξάλειψη των οικονομικών παραβάσεων παραμένει προτεραιότητα για αυτό το Γραφείο», δήλωσε ο Damian Williams, εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

«Ενθαρρύνουμε τις εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έρθουν σε εμάς για να αναφέρουν τις παρανομίες πριν έρθουμε σε εσάς», πρόσθεσε.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Ο Όμιλος Pictet ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η συμφωνία ακολουθεί την «εκτεταμένη συνεργασία του με τις αρχές των ΗΠΑ, σε πλήρη συμμόρφωση με την ελβετική νομοθεσία».

«Η Pictet είναι στην ευχάριστη θέση να επιλύσει αυτό το ζήτημα και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι πελάτες της εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις», ανέφερε η δήλωση.

Ο Όμιλος Pictet βοήθησε πελάτες να αποφύγουν τους φόρους των ΗΠΑ ανοίγοντας, διατηρώντας και αποκρύπτοντας αδήλωτους λογαριασμούς για αυτούς, κατηγόρησαν οι εισαγγελείς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η τράπεζα χρησιμοποίησε «μια ποικιλία μέσων» για να κρύψει αυτούς τους λογαριασμούς. Στο πλαίσιο αυτό σχημάτισε και χειριζόταν υπεράκτιες οντότητες που «δεν είχαν επιχειρηματικό σκοπό, αλλά υπήρχαν αποκλειστικά για να βοηθήσουν τους φορολογούμενους-πελάτες του Ομίλου Pictet στις ΗΠΑ να κρύψουν τους υπεράκτιους λογαριασμούς και τα περιουσιακά τους στοιχεία από τις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ».

Ο Όμιλος Pictet διατηρούσε περίπου 529 υπεράκτιες οντότητες για τους εν λόγω λογαριασμούς στις ΗΠΑ κατά το σχετικό χρονικό πλαίσιο.

Ο όμιλος βοήθησε επίσης τους πελάτες που φοροδιαφεύγουν από τις ΗΠΑ να διατηρούν αδήλωτα χρήματα, μεταφέροντας κεφάλαια από αδήλωτους λογαριασμούς σε λογαριασμούς που φαινόταν ότι κατέχονταν από πελάτες εκτός ΗΠΑ.

Αυτοί οι λογαριασμοί εξακολουθούσαν να ελέγχονται αποτελεσματικά από τους φορολογούμενους-πελάτες των ΗΠΑ μέσω «πλασματικών δωρεών», σύμφωνα με το DOJ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή