Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία αναμένεται να επισκεφθεί -σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο Πούτιν σχεδιάζει να επισκεφθεί το Άμπου Ντάμπι των ΗΑΕ αυτή την εβδομάδα και εν συνεχεία θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία.

Η ρωσική εφημερίδα Life.ru ανέφερε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στις δύο χώρες, επικαλούμενος τον Γιούρι Ουσάκοφ, σύμβουλο του Κρεμλίνου για τις εξωτερικές υποθέσεις. Ο Ουσάκοφ είπε επίσης ότι ο Πούτιν θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Πούτιν δείχνει την πόρτα της εξόδου σε Γερμανούς και Καταριανούς

Στροφή στην περιοχή

Η περιοδεία του αυτή υπογραμμίζει τη σημασία των κρατών του Κόλπου για τη Μόσχα, δεδομένης της εξάρτησής της από τα έσοδα από εξαγωγές ενέργειας. Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία είναι όλα μέλη του ΟΠΕΚ+, της συμμαχίας μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και άλλων μεγάλων παραγωγών πετρελαίου, και οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών θα είναι βασικές για τον Πούτιν.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg τη Δευτέρα, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν τόνισε το επίπεδο εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ του Ριάντ και της Μόσχας για την πετρελαϊκή πολιτική. Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, η οποία την περασμένη εβδομάδα συμφώνησε να επεκτείνει και να εμβαθύνει τις περικοπές παραγωγής της.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται επίσης καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φιλοξενούν τη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι, αν και ο Πούτιν θα φτάσει μετά την αποχώρηση των περισσότερων παγκόσμιων ηγετών. Τα ΗΑΕ έχουν γίνει επίσης η «πατρίδα» για πολλές ρωσικές εταιρείες που εγκαταλείπουν τη Δύση εν μέσω κυρώσεων.

Διεθνής Απομόνωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο Πούτιν σπάνια εγκαταλείπει τη Ρωσία, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά κυρώσεων. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του τον Μάρτιο για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, περιπλέκοντας περαιτέρω τα ταξίδια εκτός της χώρας του.

«Ο Πούτιν αισθάνεται πιο σίγουρος, αυτή η πυκνότητα εξωτερικών επισκέψεων δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε η Έλενα Σουπονίνα, αναλύτρια Μέσης Ανατολής με έδρα τη Μόσχα. «Για τον Πούτιν, τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στα ΗΑΕ, οι στόχοι της επίσκεψης είναι οι ίδιοι: θέματα που σχετίζονται με τον ΟΠΕΚ, τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τη ρωσική προεδρία των BRICS».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή