Η αμερικανική IBΜ παρουσίασε τον πρώτο κβαντικό επεξεργαστή με περισσότερα από 1.000 qubits –το αντίστοιχο των ψηφιακών bit σε έναν κανονικό υπολογιστή- και ανακοίνωσε φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για εμπορική αξιοποίηση των κβαντικών υπολογιστών από τα τέλη της δεκαετίας.

Στους συμβατικούς υπολογιστές, κάθε bit πληροφορίας μπορεί να παίρνει τις τιμές «0» ή «1». Στον παράξενο κόσμο της κβαντικής φυσικής, όπου ένα σωματίδιο μπορεί να βρίσκεται σε πολλές καταστάσεις ταυτόχρονα, το αντίστοιχο είναι τα κβαντικά bit, ή qbit, τα οποία μπορούν να έχουν όλες τις πιθανές τιμές την ίδια στιγμή.

Κβαντικοί υπολογιστές: Πώς απειλούνται οι κωδικοί μας

Η προσέγγιση αυτή υπόσχεται να επιταχύνει θεαματικά ορισμένες εργασίες που με τη σημερινή τεχνολογία θα απαιτούσαν χιλιάδες χρόνια υπολογισμών.

Το νέο τσιπ «Condor» που παρουσίασε η IBM στις 4 Δεκεμβρίου περιλαμβάνει 1.121 qubit από υπεραγώγιμα υλικά. Η εταιρεία συνεχίζει έτσι την τάση διπλασιασμού των qubit κάθε περίπου έναν χρόνο, μετά το τσιπ των 433 qubit που είχε λανσάρει πέρυσι.

ΙΒΜ

Το μεγάλο πρόβλημα στην αξιοποίηση αυτής της τεχνολογίας είναι ότι οι κβαντικές καταστάσεις είναι εξαιρετικά ασταθείς, με αποτέλεσμα να προκύπτουν λάθη. Για το λόγο αυτό η IBM παρουσίασε εκτός από το Condor και το μικρότερο τσιπ Heron, το οποίο διαθέτει μόνο 133 qubit αλλά προσφέρει τρεις φορές μικρότερη συχνότητα σφαλμάτων.

H εταιρεία έχει ήδη αναπτύξει τον κβαντικό υπολογιστή Quantum System 2 που βασίζεται σε τρία τσιπ Heron.

Το χρονοδιάγραμμα της IBM προβλέπει ότι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας οι κβαντικοί υπολογιστές θα έχουν βρει πρακτικές εφαρμογές, για παράδειγμα στην προσομοίωση μορίων.

Ο στόχος μπορεί όμως να αποδειχθεί υπεραισιόδοξος, δεδομένου ότι η ερευνητική κοινότητα εκτιμά ότι ένα μηχάνημα με πρακτική αξία θα πρέπει να περιλαμβάνει εκατομμύρια qubit υψηλής σταθερότητας.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης