Να συνεχίσουν στην πορεία ανάκαμψης επιχειρούν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εξακολουθούν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον οι εκτιμήσεις για την επόμενη απόφαση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 1,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,31% στις 7.512 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,14% στις 16.555 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,13% στις 7.396 μονάδες.
Σε επίπεδο τίτλων, ο κλάδος λιανικών πωλήσεων χάνει 0,3% μετά από ένα σύνολο απογοητευτικών στοιχείων για τις βρετανικές δαπάνες την Τρίτη. Την ίδια ώρα, η H&M υποχωρεί κατά 2% μετά την υποβάθμιση της μετοχής από αναλυτές της Deutsche Bank.

Η Nokia συνεχίζει να «υποφέρει» από τις ευρύτερες εξελίξεις στον κλάδο, καθώς σήμερα συνεχίζει με πτώση 6%, μετά την είδηση ότι ο αμερικανικός γίγαντας τηλεπικοινωνιών AT&T θα συνεργαστεί με την Ericsson για την ανάπτυξη ενός ασύρματου δικτύου επόμενης γενιάς.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι εποχικά και προσαρμοσμένες στις τιμές νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 3,7% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σε ετήσια βάση, οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες συρρικνώθηκαν κατά 7,3% τον Οκτώβριο.

Οι παραγγελίες εξωτερικού σημείωσαν βουτιά 7,6% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εγχώριες παραγγελίες αυξήθηκαν 2,4%. Οι νέες παραγγελίες από τη ζώνη του ευρώ μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 7,6% και οι νέες παραγγελίες από άλλες χώρες μειώθηκαν κατά 7,4% σε μήνα σε μήνα. Οι νέες παραγγελίες ενδιάμεσων αγαθών μειώθηκαν κατά 1,4% και οι παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκαν κατά 6%, ενώ οι παραγγελίες καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,8%.

Τα στοιχεία δείχνουν πιθανή ύφεση για την ευρωζώνη το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αλλά αυτό ενισχύει την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τερματίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων. Πάντως, η υπεύθυνη χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Isabel Schnabel, ένα γνωστό γεράκι, εκτίμησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η περαιτέρω σύσφιξη είναι «μάλλον απίθανη», προσθέτοντας στην αυξανόμενη αίσθηση ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχουν τελειώσει τις αυξήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια