Νέο υψηλό ρεκόρ κατέγραψε το γερμανικό χρηματιστήριο, καθώς έλαβε στήριξη  από τα κέρδη των μετοχών της βιομηχανίας και των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ τα στοιχεία έδειξαν ότι η ύφεση του τομέα των υπηρεσιών στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε τον Νοέμβριο.

Ο γερμανικός δείκτης DAX  σημείωσε άνοδο 0,8%, μετά την ενίσχυση από τα ισχυρά κέρδη της Allianz  και της Daimler Truck Holding.

Ο γερμανικός δείκτης έχει σημειώσει άνοδο σχεδόν 18,7% μέχρι στιγμής φέτος, ξεπερνώντας τα κέρδη 10% του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600.

Αδύναμος εμφανίστηκε και σήμερα ο βρετανικός FTSE 100, καθώς δεν κατάφερε να ακολουθήσει την ανοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών, η οποία τροφοδοτήθηκε από τα εταιρικά νέα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,4%, με τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών να κερδίζει 1,2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,31% στις 7.489 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,78% στις 16.533 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,74% στις 7.386 μονάδες.

Wall Street: Συνεχίζει και σήμερα την πτωτική πορεία

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι συναλλαγές σε εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ανεστάλησαν για λίγο κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών, κάτι που αποδόθηκε από το LSEG σε ένα «συμβάν» χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Ήταν η δεύτερη προσωρινή αναστολή τους τελευταίους μήνες.

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο, με την Ericsson να σημειώνει άνοδο 4,4% μετά τη σύναψη συμφωνίας με την AT&T για την κατασκευή ενός μεγάλου δικτύου τηλεπικοινωνιών χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ORAN. Την ίδια ώρα, η Nokia σημείωσε βουτιά 8,4%.

Παράλληλα, οι μετοχές της Barclays υποχώρησαν κατά 2,4% στο Λονδίνο, μετά τις αναφορές ότι η Qatar Holding, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της, σχεδιάζει να πουλήσει εκατομμύρια μετοχές της βρετανικής τράπεζας. Το Reuters ανέφερε ότι το επενδυτικό ταμείο, που ανήκει στο κρατικό ταμείο του Κατάρ, σκοπεύει να αντλήσει 510 εκατομμύρια στερίνες από την πώλησης μετοχών.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Eurostat. Ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 9,4% στη ζώνη του ευρώ και 8,7% στην ΕΕ.

Την ίδια ώρα, οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν μεγάλη κάμψη, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι τα βρετανικά νοικοκυριά καθυστερούν τις δαπάνες των Χριστουγέννων. Ο εμπορικός σύλλογος διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν 2,7% τον Νοέμβριο, ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο του 2,6% τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά χαμηλότερα από 4,2% αύξηση τον Νοέμβριο του 2022.

«Η Μαύρη Παρασκευή ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, καθώς πολλοί έμποροι λιανικής προσπάθησαν να δώσουν στις πωλήσεις την απαραίτητη ώθηση τον Νοέμβριο. Αν και αυτό είχε αρχικά το επιθυμητό αποτέλεσμα, η δυναμική δεν διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα», δήλωσε η Helen Dickinson, διευθύνουσα σύμβουλος της BRC.

Η κρίση κόστους ζωής συνεχίζει να δοκιμάζει την ανθεκτικότητα των καταναλωτών, δήλωσε ο Paul Martin, επικεφαλής λιανικής της KPMG στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Με τους δύο από τους τρεις μήνες του κρίσιμου χρυσού τριμήνου να σημειώνουν αύξηση πωλήσεων κάτω από 3%, ήταν ήδη μια αδύναμη περίοδος Χριστουγέννων. Οποιοδήποτε πλεονάζον απόθεμα δεν πουληθεί πριν από τα Χριστούγεννα θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω, οδηγώντας σε μεγάλες εκπτώσεις τον Ιανουάριο και ενδεχομένως να έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στα ήδη στενά περιθώρια κέρδους», είπε ο Martin.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάζεψε ελαφρώς στο τέλος τις απώλειες

Δεύτερη ημέρα απωλειών σήμερα για το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χρειάστηκε τις στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους προκειμένου να μη χάσει τα επίπεδα των 1.270 μονάδων και να οριοθετήσει τις διορθωτικές κινήσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,39% στις 1.270,35 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.258,03 μονάδων (-1,36%) και 1.276,64 μονάδων (+0,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 99,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,6 εκατ.  τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,5 εκατ. τεμάχια αξίας 19,4 εκατ.  ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,44% στις 3.079,83 μονάδες, ενώ στο +0,43% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 2.164,48 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,61% στις 1.050,44 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές