Αισιόδοξοι ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επαναφέρουν σύντομα τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2% εμφανίζονται οι επενδυτές. Την ίδια στιγμή βλέπουν πλέον ότι οι πιθανότητες να αποκλιμακωθεί το κόστος χρήματος, έχουν αυξηθεί.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές αυξάνουν τα «στοιχήματα» για την έκταση της νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το 2024, καθώς οι ίδιοι οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να σηματοδοτούν ότι μάλλον έχουν σφίξει αρκετά τις νομισματικές συνθήκες ώστε να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο.

Σνάμπελ – ΕΚΤ: Βάζει φρένο σε νέες αυξήσεις επιτοκίων

Στις αγορές χρήματος εκτιμάται πλέον ότι θα υπάρξουν μειώσεις των επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης μέχρι το επόμενο έτος, σύμφωνα με τα swaps που συνδέονται με τις συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας. Η πρώτη μείωση μάλιστα αναμένεται να έρθει μόλις τον Μάρτιο.

Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να προειδοποιούν για τους κινδύνους του πληθωρισμού, έχουν επίσης αναγνωρίσει όλο και περισσότερο ότι πιθανότατα δεν θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις άνω του 4%. Η Isabel Schnabel, που θεωρείται ένα από τα πιο συντηρητικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Reuters ότι η πτώση του πληθωρισμού ήταν «αξιοσημείωτη».

Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε σημαντικά τους τελευταίους μήνες, υποχωρώντας μάλιστα κάτω από τις μέσες εκτιμήσεις. Το επίπεδο του 2,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, ήταν μειωμένο από το 5,3% τον Αύγουστο και είναι πιο κοντά στον στόχο του 2% της ΕΚΤ από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τα μέσα του 2021.

Την περασμένη εβδομάδα ο Francois Villeroy de Galhau -που θεωρείται κεντρώος- είπε ότι «αν εξαιρέσουμε οποιοδήποτε σοκ, οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν πλέον τελειώσει», ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για πιθανές περικοπές το επόμενο έτος.

Πάντως, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ακόμη και να επιβεβαιωθεί το σενάριο μιας μείωσης του επιτοκίου, οι μέχρι τώρα επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσουν να επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη. Ήδη η αίσθηση της αγοράς είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη φαίνεται τώρα ιδιαίτερα αδύναμη και το μπλοκ είναι πιθανό να βρίσκεται ήδη σε μια ρηχή ύφεση, καθώς η αγορά εργασίας και οι υπηρεσίες, βασικές σανίδες στην ανάπτυξη του παρελθόντος, έχουν αρχίσει να αμβλύνονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή