«Καλά νέα» και «θετική έκπληξη» χαρακτήρισε τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, προειδοποίησε ωστόσο τις κεντρικές τράπεζες να είναι προσεκτικές.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,4% τον περασμένο μήνα, χαμηλότερα των εκτιμήσεων για τρίτο συνεχόμενο μήνα, τροφοδοτώντας τα στοιχήματα της αγοράς ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα μειωθούν πολύ πιο γρήγορα από την καθοδήγηση της τράπεζας. Οι αγορές αναμένυν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίαση του 2023.

Κεντρικές τράπεζες: Σε κλοιό πιέσεων για αλλαγή πορείας

Ο ντε Γκίντος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι  «είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε τη νίκη» κατά του πληθωρισμού.

«Υπάρχει ένα αποτέλεσμα βάσης, θα μπορούσε να υπάρξει πιθανή πληθωριστική επίπτωση από την απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων και οι μισθολογικές εξελίξεις θα μπορούσαν να έχουν πληθωριστικό αντίκτυπο» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ παράμεινε σταθερός στην πάγια θέση των αξιωματούχων της τονίζοντας ότι οι αποφάσεις θα εξαρτώνται από τα δεδομένα, προσθέτοντας ότι το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων, αν διατηρηθεί εγκαίρως, θα πρέπει να είναι αρκετό για να επιστρέψει η ΕΚΤ στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό.

Είπε ότι οι αγορές αναμένουν τόσο μια ήπια προσγείωση όσο και μια παρατεταμένη διαδικασία αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ και προειδοποίησε ότι «μια τέτοια υπόθεση μπορεί να μην επιβεβαιωθεί στην πραγματικότητα λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας».

Οι επενδυτές αναμένουν την πρώτη μείωση τον Απρίλιο και συνολικά κινήσεις 115 μονάδων βάσης το 2024, ακόμη και όταν η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και αρκετοί άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κάνουν λόγο για αρκετά τρίμηνα σταθερών επιτοκίων ώστε να καταπολεμηθούν πλήρως οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή