Τέσσερις βελτιώσεις  της τελευταίας στιγμής στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που αφορούν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα  των ελεύθερων επαγγελματιών ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή. Οι αλλαγές αφορούν τα καφενεία που βρίσκονται σε μικρά χωριά, τα περίπτερα, τα ταξί και τους ασφαλιστικούς συμβούλους

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές που επέρχονται σε επιμέρους ρυθμίσεις ο υπουργός ανακοίνωσε ότι:

Κ. Χατζηδάκης: Δέκα αλλαγές κοινωνικής δικαιοσύνης με το φορολογικό νομοσχέδιο

1.      Εξαιρούνται από το τεκμήριο τα καφενεία σε χωριά με λιγότερους από 500 κατοίκους και νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Πρόκειται για 1.800 επιχειρήσεις από τις οποίες έτσι κι αλλιώς τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν περιορισμένα.

2.      Θα υπάρξει ειδική εξαίρεση από την επιβάρυνση λόγω του κριτηρίου τζίρου για τα περίπτερα επειδή εμπορεύονται προϊόντα με χαμηλό περιθώριο κέρδους.

3.      Θα υπάρξει επίσης εξαίρεση για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που συνεργάζονται με μέχρι 2 εταιρείες οι οποίοι προσομοιάζουν με το καθεστώς των εργαζόμενων με «μπλοκάκι».

4.      Για τα ταξί, όσοι έχουν μερίδιο μέχρι 25% το τεκμήριο θα εφαρμόζεται μειωμένο κατά 50%.

Κατά την ομιλία του, στη  Βουλή, ο υπουργός  επεσήμανε σειρά ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που αφορούν κυρίως τα μεγάλα εισοδήματα, όπως η απαγόρευση της αγοραπωλησίας ακινήτων με μετρητά, οι ρυθμίσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις εφόσον κάποιος εκμεταλλεύεται πάνω από δύο ακίνητα, τους διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους ακόμη και με κάμερες σε υποθέσεις με ιδιαίτερη ποινική απαξία. Υπογράμμισε ακόμη τις αντιφάσεις στην κριτική που ασκείται από στελέχη της αντιπολίτευσης, οι οποίοι από τη μια επισημαίνουν ότι το νομοσχέδιο εξοντώνει τους επαγγελματίες αλλά την ίδια στιγμή θεωρούν τις ρυθμίσεις αναποτελεσματικές και ότι θα οδηγήσουν σε μείωση των εσόδων του δημοσίου. Επίσης, άλλοι διαφωνούν με την μεγαλύτερη επιβάρυνση όσων έχουν μεγαλύτερο τζίρο αλλά την ίδια στιγμή υποστηρίζουν ότι οι ρυθμίσεις είναι οριζόντιες και δεν λαμβάνουν υπόψη το ύψος των εσόδων.

«Ενοχλείστε που οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν λιγότερους φόρους από τους εργοδότες τους. Τι είδους αντιπολίτευση είναι αυτή, πρέπει να κοιταχτείτε στον πολιτικό σας καθρέφτη και να αποφασίσετε», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε:

«Δεν υποσχεθήκαμε ότι θα εξαφανίσουμε πρώτοι εμείς σε όλο τον πλανήτη τη φοροδιαφυγή. Είμαστε όμως αποφασισμένοι, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και υιοθετώντας τις βέλτιστες πρακτικές να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Χωρίς θεωρίες, αλλά στοχεύοντας σε συγκεκριμένες λύσεις. Είμαι βέβαιος πως όταν καθίσει η «σκόνη» κανείς δεν θα θυμάται την άδικη γκρίνια και στο τέλος θα μείνει η μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει έντονο χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΑΑΔΕ: Με myDATA, timologio και appodixi στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης
Tax |

Με myDATA, timologio και appodixi στο Mobile World Congress της Βαρκελώνης

To MWC είναι μία έκθεση παγκόσμιας εμβέλειας, που φέρνει κάτω από την ίδια στέγη κρατικούς φορείς, παγκόσμιους ηγέτες τεχνολογίας και νεοφυείς επιχειρήσεις για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την αναγνώριση συνεργειών και την δημιουργία στρατηγικών συνεργασιών